A citrusfélék hosszú utat tesznek meg, míg elérnek az asztalunkig. A megnövekedett időtartalmú szállítás és raktározás során ezeket a gyümölcsöket leginkább a penészedés és a kiszáradás fenyegeti, ezért a terményeket a szállítás előtt penész elleni szerrel felületkezelik, illetve bevonják kiszáradást megelőző viaszréteggel, ami lehet mesterséges vagy természetes viasz.
Különleges fogyasztói igények kielégítésére létezik csak viaszt használó technológia is, ilyenkor a penész elleni szer kimarad a kezelésből, illetve az ökológiai termesztésből származó gyümölcsök esetében sem használnak gombaölő szereket a héj kezelésére. A felületkezelési technológia betartását a Nébih rendszeres hatósági mintavétellel ellenőrzi.A felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, tehát a szokásos módon kezelt gyümölcsöt ennek figyelembevételével kell felhasználni.
Ha kifejezetten a héjat szeretnénk fogyasztani (pl. kandírozni vagy csokoládéba mártani), akkor érdemesebb a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöt választani. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, akkor a gyümölcsöt legjobb kezeltnek tekinteni és ez alapján felhasználni. Az üzletekben található aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények ellenben csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek.
Mit tehetek fogyasztóként?
- A gyümölcsöket fogyasztás előtt minden esetben alaposan le kell mosni tiszta folyó vízzel.
- A felületkezelt gyümölcsök esetében a héj eltávolítását követően, a felbontás előtt is mossunk kezet, így elkerülhetjük, hogy a héjról esetlegesen a kezünkre került növényvédőszer vagy egyéb szennyeződések a gerezdekre, és ezáltal a szervezetünkben kerüljön.
- A csomagolás egyrészt a szállításból adódóan, másrészt esetenként a felületkezelés következményeként is szennyezett lehet, ezért ne hagyjuk, hogy ezzel a gyerekek játszanak, azt dobjuk ki és mossunk kezet utána.
- A boltokban kapható aszalt, vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél javasolt ezeket használni a frissen reszelt héj helyett, vagy pedig keressük a csak viasszal kezelt, vagy ökológiai termesztésből származó gyümölcsöket.