Ételtcsakokosan

Az újbor ünnepe

2017. november 10.

A szüretet türelmetlenül várják minden bortermelő országban. A szüret végét és az első borkóstolót kísérő ünnepek közül a november 11.-i Márton nap a legjelentősebb. Hazánkban hagyományosan ezen a napon mutatják be a borkedvelő társadalomnak az újbort. 

A bortörvény végrehajtási rendelete szerint, az újbor kifejezés használatának feltétele az, hogy a bor palackozása az adott szüreti évben történjen.

A fogyasztói ízlések változtak ezért ma már az újborok többsége korai szüretelésű szőlőfajtákból készül, ezek a borok, illatukban, ízükben is friss, üde, gyümölcsösös jellegűnek mutatkoznak.

A rozé és fehérborok gyakran tartalmaznak kevés hozzáadott szén-dioxidot, amely frissebb savérzetet, szőlőgyümölcsre emlékeztető intenzívebb illatot valamint az adott szőlőfajtára jellemző dominánsabb jelleget kölcsönöz, hiszen ebben az elkészítési fázisban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz.

A technológiai folyamatot tekintve az alacsony hőfokon lassan végbemenő erjedés elősegíti, hogy a keletkező szénsav egy részét, az újborokban, a későbbiekben is megőrizzük. A tisztító kezelések elvégzése után, az új borok gyakorlatilag érlelés nélkül egyből a palackba kerülnek.

A borász feladata eldönteni, hogy melyik tételekből készüljön az újbor és melyik tételeket érdemes akár több tíz évig dédelgetni annak érdekében, hogy az egyes borok fejlődésük csúcspontján kerüljenek palackozásra és értékesítésre.

A komolyabb borok persze akár több éves érlelést is igényelhetnek. Általában az újborként értékesített borok alacsonyabb árkategóriába tartoznak, melyeket még az adott évben célszerű elfogyasztani, hiszen az idő múlásával veszítenek a fogyasztásra szánt jellegükből, így nem érdemes sokáig tartogatni őket.

Manapság elmondható, hogy a fogyasztói társadalom körében kiemelt marketing értékkel társul az újbor megnevezés.

„A bort, mely lágy, szalad, mint mókus a fán, nem savas és nem fanyar; száraz, tiszta, élénk; egybeolvad a nyelvvel, most töltötték tele pohárba és hordóba. Nézzék, hogyan fogy el a habja, hogyan folyik, ragyog és izzik; tartsák egy kicsit a nyelvükön és érezni fogják, ahogy íze egészen a szívig hatol ….”

(Ezt a szöveget a borbeharangozó mondta, mikor a várva – várt újbor érkezését Párizs utcáin kihirdette)

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Ehető még…?

eteltcsakokosan

Nyár és az uborka

eteltcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás II.–Az éléskamra tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató