Ételtcsakokosan

Az újbor ünnepe

2017. november 10.

A szüretet türelmetlenül várják minden bortermelő országban. A szüret végét és az első borkóstolót kísérő ünnepek közül a november 11.-i Márton nap a legjelentősebb. Hazánkban hagyományosan ezen a napon mutatják be a borkedvelő társadalomnak az újbort. 

A bortörvény végrehajtási rendelete szerint, az újbor kifejezés használatának feltétele az, hogy a bor palackozása az adott szüreti évben történjen.

A fogyasztói ízlések változtak ezért ma már az újborok többsége korai szüretelésű szőlőfajtákból készül, ezek a borok, illatukban, ízükben is friss, üde, gyümölcsösös jellegűnek mutatkoznak.

A rozé és fehérborok gyakran tartalmaznak kevés hozzáadott szén-dioxidot, amely frissebb savérzetet, szőlőgyümölcsre emlékeztető intenzívebb illatot valamint az adott szőlőfajtára jellemző dominánsabb jelleget kölcsönöz, hiszen ebben az elkészítési fázisban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz.

A technológiai folyamatot tekintve az alacsony hőfokon lassan végbemenő erjedés elősegíti, hogy a keletkező szénsav egy részét, az újborokban, a későbbiekben is megőrizzük. A tisztító kezelések elvégzése után, az új borok gyakorlatilag érlelés nélkül egyből a palackba kerülnek.

A borász feladata eldönteni, hogy melyik tételekből készüljön az újbor és melyik tételeket érdemes akár több tíz évig dédelgetni annak érdekében, hogy az egyes borok fejlődésük csúcspontján kerüljenek palackozásra és értékesítésre.

A komolyabb borok persze akár több éves érlelést is igényelhetnek. Általában az újborként értékesített borok alacsonyabb árkategóriába tartoznak, melyeket még az adott évben célszerű elfogyasztani, hiszen az idő múlásával veszítenek a fogyasztásra szánt jellegükből, így nem érdemes sokáig tartogatni őket.

Manapság elmondható, hogy a fogyasztói társadalom körében kiemelt marketing értékkel társul az újbor megnevezés.

„A bort, mely lágy, szalad, mint mókus a fán, nem savas és nem fanyar; száraz, tiszta, élénk; egybeolvad a nyelvvel, most töltötték tele pohárba és hordóba. Nézzék, hogyan fogy el a habja, hogyan folyik, ragyog és izzik; tartsák egy kicsit a nyelvükön és érezni fogják, ahogy íze egészen a szívig hatol ….”

(Ezt a szöveget a borbeharangozó mondta, mikor a várva – várt újbor érkezését Párizs utcáin kihirdette)

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Diópálinka vagy diólikőr?

szucseva

Segítség elkezdődött az iskola!

eteltcsakokosan

Biztonságosak a fagyasztott élelmiszerek?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató