Ételtcsakokosan

Mire nem való a kéz az étkezésnél?

2016. március 4.

Don-t-touchEgyértelmű, hogy a hétköznapokban a kezünket használjuk többek között főzésre, vásárlásra és evésre is. De vannak esetek, amikor biztonságosabb, ha nem a puszta kezünket használjuk, összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

  • Nem szabad kézzel tálalni: nem is illik és nem is higiénikus. Természetesen minden étkezés előtt kötelező kezet mosni, de gondoljunk arra is, hogy a kézmosás és az evés között még sok mindennel érintkezhetett a tálaló személy keze pl. koszos edénnyel vagy konyharuhával, hajához nyúlt, vakarózott és a körme alatt maradhatott hám vagy más szennyeződés, rosszabb esetben még orrot is fújt. Mindig tálaló eszközöket használjunk: salátás kanalakat, villákat, csipeszeket és más kanalakat.
  • Ne együnk kézzel: főtt ételek esetében – néhány kivételtől eltekintve – evőeszközzel illik  elfogyasztani az ételt.
  • Ne töröljük a szánkat a kezünkbe: mindig használjunk szalvétát, akkor is, ha inni készülünk két falat között és akkor is, ha végeztünk egy fogással, illetve ha evés közben úgy adódik, hogy le kell törölni a szánkról, állunkról, arcunkról valamit.

Mit és hogyan ehetünk kézzel?

  • Szendvicseket, gyümölcsöket, kemény sajtokat, száraz édes és sós süteményeket ehetünk kézzel, főleg ha falatnyi méretűre vannak elkészítve.
  • Mártogatósokra különösen oda kell figyelni!
  • Utcai étkezésre külön szabályok vonatkoznak. Ha nincs lehetőség kézmosásra, akkor legyen nálunk illatszerboltban (élelmiszerüzletek illatszer részlegén) kapható, csomagolt higiénikus kéztörlő kendő, amelyet étkezés előtt, és étkezés után egyaránt használhatunk. Mindig szalvétával fogjuk meg a hamburgert, hot-dogot, kenyérlángost, lángost, péksüteményt vagy gyrost. Az eldobható műanyag-, vagy papírtálkában „szervírozott” ételt a vásárlás helyén kapott egyszer használatos evőeszközzel segítségével fogyasszuk el. Az evőeszköz legyen általunk feltéphető, zárt csomagolású. Ha nincsenek megfelelő segéd-eszközök (szalvéta, csomagolt eldobható evőeszköz)  akkor menjünk tovább, ne ettől az árustól vegyünk ételt.

Érdekességeket az utcai étkezésről itt olvashat.

  • Legyünk igényesek: kézzel adagolt, kiszolgált ételt ne fogadjunk el.
  • És ami a legfontosabb: mossunk gyakran kezet!

 
(Fotó: spreadshirt.com)

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tudod te, mit eszel?

eteltcsakokosan

Jeges nyalánkságok

eteltcsakokosan

Megehetem még az ételt…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató