Ételtcsakokosan

Munkahelyi ebéd útja

2017. október 24.

Hajnali pirkadat, reggeli rohanás, rotyog a kávé, forr a víz, merül benne a filter. A forró ital a termoszba, elvitelre, indulhat a nap. Jó esetben van még idő egy gyors reggelire, mert mint tudjuk, fontos része a napindításnak. Egy finom szendvics, joghurt, bármi, ami könnyű, friss és egészséges. Ilyenkor még elmerenghetünk a nap további részén, például, vajon mit együk ebédre?
A munkahelyi ebédre több variáció is lehet. Vannak olyan munkahelyek, ahol az épületen belül megoldott a menza kérdése. Nagyobb irodaházak maguk üzemeltetnek saját konyhát, vagy tálalókonyhával rendelkeznek, így mindennap friss és változatos menüsorból választhatnak az épület dolgozói.
Más esetben az épületen kívül választhatnak a munkába járók ebédnek valót. Ilyenkor jó, ha belátható távolságon belül akad olyan kifőzde, étkezde, ahol megbízható és finom ételek kaphatóak. Azért is fontos a közelség, mert ha nem szeretnénk helyben elfogyasztani az ebédet, a nagy melegben tojásos, tejes, tejszínes ételek szállítására alkalmas tárolóban kell az irodáig eljutni, hogy még fogyasztáskor is maximálisan friss maradjon az étel.
worklunch1

Kép: pinterest

Végül, de nem utolsó sorban sokan vannak, akik a hazaira esküsznek, és inkább otthonról hozzák a meleg finomságot. Van, aki minden este főz a családnak, ennek megfelelően lehűtött maradékát pedig szívesen fogyasztjuk még a munkahelyen. Az otthonról hozott étellel kapcsolatban viszont több fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.

  • Ha este elkészítjük a másnapra szánt ebédet, akkor figyeljünk a hűtésre. Szedjük ki kisebb adagokra, hogy minél gyorsabban kihűljön az étel és betehessük a hűtőszekrénybe lezárható dobozokban.
  • A szállításnál figyelembe kell venni, hogy mennyi ideig marad hűtés nélkül az étel, illetve, hogy milyen időben szállítjuk. Nagy nyári melegben érdemes kis hűtőtáskába helyezni az ételtartó dobozt egy jégakkuval, hogy a munkahelyig ne romoljon meg.
  • Hűvösebb napokon kisebb a kockázat, azonban érdemes itt is figyelembe venni, hogy a járművön, amivel utazunk, működik a fűtés, akkor a sokáig melegen tartott étel szintén megromolhat. Ilyenkor is javasolt a hűtőtáska használata.
  • Amint beérünk a munkahelyre, fontos, hogy az étel rögtön a hűtőszekrénybe kerüljön.
  • Fogyasztás előtt a melegítendő ételt mindig tegyük a mikróhullámú sütőbe és forrósítsuk át. A melegítési idő felénél keverjük át az ételt, így megakadályozható a hidegfoltok kialakulása, ahol a káros baktériumok túlélhetnek.
  • Evés előtt mossunk kezet.
  • Fogyasztás után pedig mossuk el az ételtartó dobozt!

Ma már az ételtartó dobozok végtelen kombinációja megtalálható, ami segíthet abban, hogy az otthonról hozott étel gusztusos és finom maradjon a szállítás után is. Így nem csak az otthon ízeit élvezhetjük a munkahelyünkön, hanem olyan összeállítást, ami lendületet ad a nap hátra levő részéhez!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az egészséges bodzaszörp

eteltcsakokosan

Mik a romlott zsír „jelei”?…

eteltcsakokosan

Hogyan tároljuk a szőlőt?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató