Ételtcsakokosan

Munkahelyi ebéd útja

2017. október 24.

Hajnali pirkadat, reggeli rohanás, rotyog a kávé, forr a víz, merül benne a filter. A forró ital a termoszba, elvitelre, indulhat a nap. Jó esetben van még idő egy gyors reggelire, mert mint tudjuk, fontos része a napindításnak. Egy finom szendvics, joghurt, bármi, ami könnyű, friss és egészséges. Ilyenkor még elmerenghetünk a nap további részén, például, vajon mit együk ebédre?
A munkahelyi ebédre több variáció is lehet. Vannak olyan munkahelyek, ahol az épületen belül megoldott a menza kérdése. Nagyobb irodaházak maguk üzemeltetnek saját konyhát, vagy tálalókonyhával rendelkeznek, így mindennap friss és változatos menüsorból választhatnak az épület dolgozói.
Más esetben az épületen kívül választhatnak a munkába járók ebédnek valót. Ilyenkor jó, ha belátható távolságon belül akad olyan kifőzde, étkezde, ahol megbízható és finom ételek kaphatóak. Azért is fontos a közelség, mert ha nem szeretnénk helyben elfogyasztani az ebédet, a nagy melegben tojásos, tejes, tejszínes ételek szállítására alkalmas tárolóban kell az irodáig eljutni, hogy még fogyasztáskor is maximálisan friss maradjon az étel.
worklunch1

Kép: pinterest

Végül, de nem utolsó sorban sokan vannak, akik a hazaira esküsznek, és inkább otthonról hozzák a meleg finomságot. Van, aki minden este főz a családnak, ennek megfelelően lehűtött maradékát pedig szívesen fogyasztjuk még a munkahelyen. Az otthonról hozott étellel kapcsolatban viszont több fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.

  • Ha este elkészítjük a másnapra szánt ebédet, akkor figyeljünk a hűtésre. Szedjük ki kisebb adagokra, hogy minél gyorsabban kihűljön az étel és betehessük a hűtőszekrénybe lezárható dobozokban.
  • A szállításnál figyelembe kell venni, hogy mennyi ideig marad hűtés nélkül az étel, illetve, hogy milyen időben szállítjuk. Nagy nyári melegben érdemes kis hűtőtáskába helyezni az ételtartó dobozt egy jégakkuval, hogy a munkahelyig ne romoljon meg.
  • Hűvösebb napokon kisebb a kockázat, azonban érdemes itt is figyelembe venni, hogy a járművön, amivel utazunk, működik a fűtés, akkor a sokáig melegen tartott étel szintén megromolhat. Ilyenkor is javasolt a hűtőtáska használata.
  • Amint beérünk a munkahelyre, fontos, hogy az étel rögtön a hűtőszekrénybe kerüljön.
  • Fogyasztás előtt a melegítendő ételt mindig tegyük a mikróhullámú sütőbe és forrósítsuk át. A melegítési idő felénél keverjük át az ételt, így megakadályozható a hidegfoltok kialakulása, ahol a káros baktériumok túlélhetnek.
  • Evés előtt mossunk kezet.
  • Fogyasztás után pedig mossuk el az ételtartó dobozt!

Ma már az ételtartó dobozok végtelen kombinációja megtalálható, ami segíthet abban, hogy az otthonról hozott étel gusztusos és finom maradjon a szállítás után is. Így nem csak az otthon ízeit élvezhetjük a munkahelyünkön, hanem olyan összeállítást, ami lendületet ad a nap hátra levő részéhez!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

szucseva

Növényvédő szer kérdés

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató