Ételtcsakokosan

Fekete berkenye: a legfeketébb gyümölcs

2020. október 13.

A fekete törpeberkenye, más néven arónia egy Észak-Amerikából származó cserje, amely kerti dísznövényként és bogyós gyümölcsként is ismert.

A nálunk honos berkenyékhez hasonlító bokor illatos fehér virágaival és ősszel színesedő lombjával díszíti a kertet, nyár végén érő hamvas fekete bogyója pedig sokoldalúan felhasználható. A fekete berkenye nevét nagyon sötét színű bogyójáról kapta, amelyben háromszor annyi színanyag – antocián – található, mint pl. a fekete ribiszke termésében. Magas P-vitamin- (flavonoid), B1-, B2-, B6-, B9-, B12-, C- és H-vitamin-,  valamint A-, E- és K-vitamin-tartalmának köszönhetően élettani hatása nagyon kedvező, az antociánok szabadgyök-semlegesítő hatásáról nem is beszélve. Noha sok cukor található a fekete berkenye termésében, nyersen mégsem igazán fogyasztható, mert a magas csersavtartalom miatt (ami egyébként gyulladáscsökkentő hatású), még éretten is rendkívül fanyar íze van (ezért szokták fanyarkának is nevezni). Feldolgozva viszont a fanyarság csökkenthető, más, kevésbé savanyú gyümölcsökkel vegyítve kiváló lekvár, ivólé készíthető belőle, de természetes színezőanyagnak is használható, más piros gyümölcsök mellé adva.
Termesztése nem bonyolult, a 1,5-2 m magasra, és idővel ugyanilyen szélesre növő bokor igen ellenálló, a kemény fagyokat is jól bírja, a meszes talajt viszont nem annyira, a semleges-enyhén savanyú talajok kedvezőek számára. Fényigényes, ezért rendszeresen ritkítani, metszeni kell, hogy ne sűrűsödjön be. 5-6 év után a vesszőkön csökken a termés, ezeket tőből el kell távolítani, helyet adva a fiatalabb hajtásoknak, valamint a felesleges sarjakat is vágjuk le.
Sekélyen gyökerezik, ezért száraz időben meghálálja az öntözést, különösen virágzás után és júliusban, termésérés előtt. Bogyói éretten sem hullanak le, egy bokorról jó esetben akár 8-10 kg termés is szedhető. Számottevő betegsége, kártevője nincs, ezáltal biotermesztésre kiválóan alkalmas.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A legfinomabb sült gesztenye titka

eteltcsakokosan

Kerüljük a hazai élelmiszereket?…

eteltcsakokosan

Tavaszi nagytakarítás I.–A hűtő tisztítása

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató