Ételtcsakokosan

Hogyan tároljuk a szőlőt?

2020. október 7.

Az őszben az egyik legjobb dolog a szőlő, és most nem csupán a mustra, murcira, újborra gondolunk. Persze a szüret élményét, ha tehetitek, ne hagyjátok ki!

De csak úgy eleszegetni egy fürtöt finom, aromás sajtokkal is szuper, vagy megpárolhatjuk csilivel, mézzel, körtével, almával húsok mellé, sőt desszertekhez, pohárkrémekhez is remek választás. Élvezeti értéke mellett ne felejtsünk el szót ejteni arról sem, hogy milyen egészséges is ez a gyümölcs: hasznos a szívünknek, a bőrünknek és az agyunknak. Viszont érdemes pár dologra odafigyelni, ha sokáig szeretnénk élvezni a roppanós szemeket.
Minden a vásárlással kezdődik, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a boltban vagy a piacon milyen szőlőt választunk. Fajtától függetlenül fontos, hogy a szemek ne csak lazán, hanem jó erősen „kapaszkodjanak” a fürthöz. Amint hazavittük a gyümölcsöt, szedjük le azokat a szemeket, amelyek le akarnak esni, ez a többi szem frissessége érdekében az egyik legfontosabb teendőnk.
Az egészséges szőlőt felismerjük az ép, telt szemekről, amelyeket kissé nehéz leválasztani a viszonylag merev szárról. A szín is számít: a zöld szőlő akkor érett, ha van egy kis sárgás csillogása; a piros szőlő egyenletesen piros kell, hogy legyen; a fekete szőlő mély, bársonyos színben pompázik. Minél érettebb a szőlő, annál több benne az antioxidáns. A fürtöket óvatos kézzel forgassuk. Ne vegyük meg, ha túl sok penészes szemet látunk.
Mosás nélkül tegyük a hűtőbe a fürtöket, csak közvetlenül fogyasztás előtt érintkezzenek vízzel. Ellenkező esetben a szemek a mosásból származó nedvesség hatására könnyebben elkezdhetnek rohadni és penészedni.
Az almához hasonlóan a szőlőt is a hűtő hidegebb részében a legjobb tárolni. Tegyük a frissen tartó fiókba vagy a hűtő mélyére, az egyik polc legbelső részére. Ügyeljünk viszont arra, hogy erős illatú élelmiszerek, például hagymafélék mellé ne pakoljuk, mert könnyen átveszi a nem kívánatos szagokat.
Ha jó minőségű szőlőt választottunk, és megfelelően tároljuk, akár 2 hétig is eláll majd a hűtőnkben.
 
 
Forrás: mashed
https://www.mashed.com/164763/the-best-way-to-store-grapes-and-keep-them-fresh/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A sóska

eteltcsakokosan

Miért értékes táplálék a hal?

eteltcsakokosan

Étkezzünk évszakok szerint!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató