Ételtcsakokosan

Mire és hogyan használd a rebarbarát?

2020. június 24.

A rebarbarát itthon nagyon kevesen ismerik, de például az angolszász vidékeken vagy a német tájakon a konyha elengedhetetlen része. Ők sokféle felhasználási módját ismerik ennek a növénynek, mert tudják, hogy olcsó, ugyanakkor nagyon finom és egészséges.

A rebarbara egy olyan növény, amely pont azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazza, amelyekre szükségünk van ebben az évszakban. Rengeteg benne az A-, C- és B1-, B2- vitamin, sőt olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a kálium, a kalcium vagy a magnézium. Emiatt a vesekőre hajlamos emberek csak módjával fogyasszák ezt a növényt! A legtöbb ember számára viszont kifejezetten jótékony hatású, hiszen vértisztító, vízhajtó hatása van, emellett pedig fantasztikus az antioxidáns-tartalma is.
Ami érdekes, hogy a répához hasonló módon karotinoidot tartalmaz (csak sokkal többet!) − részben ennek köszönhető antioxidáns hatása. Egyébként a zöldségek közé tartozik ez a növény, ezen belül is a sóskafélékhez sorolják. Ha belegondolunk, valóban sok hasonlóságot láthatunk a sóska és a rebarbara között hatásukat illetően. De nem úgy a kinézetüket tekintve! A rebarbara egy hatalmas lapuleveles növény. No és ki gondolná, hogy a szára kincs, a levele pedig méreg?! Rózsaszín szára finom roppanós, de hamar fonnyad, ezért érdemes frissen fogyasztani.
Tippek vásárláshoz
Érdemes a friss növényeket választani. Hogy mennyire friss a növény, könnyen kideríthetjük. Ha a szárba benyomjuk a körmünket, akkor halk, sercegő hangot ad, emellett nedvedzeni kezd. Az ilyen rebarbarát érdemes megvásárolni. A hűtőben, ha nedves ruhába csavarjuk, 2-3 napig friss marad, fagyasztóban pedig hosszú ideig tárolható.
Mutatunk is Nektek két frissítő receptet ebből a növényből.
Először a rebarbaraturmix:
Hozzávalók: 1 szép nagy rebarbaraszár, 1 banán, méz vagy természetes édesítő, 1,5 dl tej.
Elkészítés: A rebarbarát megmossuk, lecsöpögtetjük, majd meghámozzuk. Ha a szár fás, akkor ki kell vágni azt a részt belőle. Ezután 3-4 cm-es szeletekre vágjuk a szárat, és turmixgépbe tesszük. Darabolunk mellé még banánt, és hozzáöntjük a tejet és az édesítőt. Majd jól összeturmixoljuk az egészet. Egy kicsit savanykás, de nagyon egészséges italt kapunk. Az igazán ínyencek felturbózhatják még fahéjjal, vaníliás cukorral is a turmixot. Ajánlatos hűtve tálalni és persze tárolni is a kész turmixot.
Végül, de nem utolsó sorban a rebarbarakompót:
Ezt nagyon egyszerűen elkészítheti mindenki. A szár megmosása, lecsöpögtetése, majd hámozása és darabolása (kb. ½ cm darabok) után forrásban lévő vízbe rakjuk az egészet. Puhára főzzük az egészet, majd édesítővel, citrommal, fahéjjal ízesítjük, kinek hogy ízlik.
Lehűtve ajánljuk egy könnyű ebéd vagy vacsora végén levezetésnek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Egy könnyű epres recept

eteltcsakokosan

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Oktatási honlapot indított a Nébih

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató