Minden nap egy alma, az orvost távol tartja! – tartja a mondás és az ősz illetve a hűvösebb idő beköszöntével megpróbáljuk saját és gyermekeink immunrendszerét a lehető legjobban felvértezni a hideg napokra. Legutóbbi cikkünkben néhány, szeptemberben is frissen élvezhető zöldséget mutattunk be. Most az őszi gyümölcsből válogattunk egy csokorra valót.
Az alma, a maga egyszerűségében az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk. Lehet roppanós, vagy puha omlós, édeskés vagy savanykás. Nem csak az egyik legelterjedtebb gyümölcsről beszélünk, hanem az egyik legrégebbi múltra visszatekintő finomság. Mindamellett, hogy kiváló délelőtti vagy délutáni nassolni való, tele van vitaminnal és nyersen, a héjával együtt rengeteg élelmi rostot tartalmaz.
Másik ilyen igen kedvelt gyümölcs az ősz beköszöntével a körte, ami magas rosttartalma mellett számos vitamint illetve antioxidáns tartalmaz. Rendszeres fogyasztása egyes kutatások szerint jó pár betegség elkerülésében is szerepet játszik. Csökkentheti az elhízás, a cukorbetegség és a szívroham kialakulását.
Kinél ne rotyogna nagy fazékban vagy sülne a sütőben a finom a szilvalekvár. Világszerte rengeteg fajtája létezik, általában lilás színű, belső húsos része, sárgás, halványkék vagy zöldes rendívül lédús. A szilva alapvetően kalóriaszegény gyümölcs, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ezen kívül magas az A- B- K- és C-vitamin tartalma.
Végül, de nem utolsó sorban egy olyan régre visszatekintő gyümölcsről teszünk említést, mellyel már a Bibliában is találkozhatunk mind az Ó mind az Újszövetségben. Melyik gyümölcsről beszélhetnénk, mint a szőlőről. Nem is gondolnánk ilyen sok értékes tápanyag található meg gömbölyded szemekben. Kitűnő káliumforrás, valamint sok vitamint is tartalmaz. A szőlő alacsony energiatartalma mellett (100gramm-ban 74 kcal) 80%-ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így minden fogyókúránál, tisztítókúránál használható. Cukortartalma viszont igen magas, bár ez könnyen felszívódó, természetes szőlőcukor, gyors segítségének különösen koncentrációt igénylő szellemi feladatok vagy nehéz fizikai munka esetén vehetjük hasznát.
Az almához hasonlóan igen jól tárolható; pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Népszerű a déli édes szőlők aszalt formában történő tartósítása, a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.
forras: vital.hu