Ételtcsakokosan

Minden amit a fagyasztásról tudni kell

2015. június 9.
photolibrary_rf_photo_of_frozen_vegetables_in_freezer-400x271

A fagyasztás segítségével a romlékony ételek, élelmiszerek eltarthatósága igen nagymértékben megnövelhető. A fagyasztás tartósító hatása azon alapul, hogy a hőmérséklet csökkentésével a mikroorganizmusok szaporodása előbb lelassul, majd megáll.

Megfelelő tárolási hőmérséklet és az idő

A fagyasztót -18 °C-on vagy alatti hőmérsékleten célszerű tartani. Használjunk hűtőhőmérőt a hőmérséklet ellenőrzésére, melyet nagyobb áruházakban könnyen beszerezhetünk. Az egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, de nagyban függ a tárolási hőmérséklettől is. Általánosságban elmondható, hogy minél hidegebben tároljuk, annál jobb. Fontos megjegyezni, hogy minél tovább tároljuk az élelmiszereket fagyasztva, minőségükben kedvezőtlen változások lépnek fel.

photolibrary_rf_photo_of_frozen_vegetables_in_freezer-400x271

Mit lehet fagyasztani?

Néhány kivételtől eltekintve (pl. héjas tojás, magas víztartalmú zöldségek, gyümölcsök) szinte minden élelmiszer fagyasztható nyersen vagy akár készételként is, de arra érdemes figyelni, hogy egyes élelmiszerek minőségére kifejezetten káros a fagyasztás. Például a magas zsírtartalmú élelmiszerek hajlamosak szétválni fagyasztás során, és a zsír is gyorsan „avasodik”.

Csomagolás

 A fagyasztani kívánt élelmiszert minden esetben légmentesen zárható edénybe vagy mélyhűtő zacskóba tegyük. Így egyrészt megakadályozhatjuk az élelmiszer kiömlést, másrészt elkerülgetjük az élelmiszerek nem kívánatos kiszáradását is.

 • Csak olyan üveg- és műanyag edényeket használjunk fagyasztásra, amelyek csomagolás jelzik, hogy alkalmasak arra.
 • Használjunk mélyhűtő zacskót.
 • Ne használjunk kartondobozt vagy újrafelhasznált műanyag dobozokat, flakonokat, ezeket ugyanis nem fagyasztásra tervezték.

A lefagyasztás előtt osszuk fel kisebb adagokra az élelmiszereket, hogy gyorsabb legyen a fagyasztási folyamat és így adott esetben mindig csak a szükséges adagot kell felolvasztani.

A fagyasztani kívánt élelmiszereket légmentesen csomagoljuk be. Mindig írjuk fel az egyes csomagokra, hogy mit tartalmaz és a lefagyasztási dátumot. Figyeljünk rá, hogy a bepakolt friss élelmiszerek közvetlenül ne érintkezhessenek a már lefagyasztott élelmiszerekkel, mert így megakadályozható, hogy azok megolvadhassanak. Melegen sose tegyünk élelmiszert a fagyasztóba, előtte mindig hűtsük le. Az egyszer már felengedett élelmiszerek újrafagyasztani tilos!

A fagyasztószekrény tisztán tartására, rendezettségére különösképpen ügyeljünk! Különítsük el az élelmiszereket típusuk szerint, így hamarabb megtalálhatjuk, amit keresünk.

Fagyasztott élelmiszerek eltarthatósági ideje (tájékoztató adatok):

Húsok (marha, sertés, borjú, bárány)
Bélszín

6 – 12 hónap

Karaj

4 – 6 hónap

Pecsenye

6 – 9 hónap

Máj

3 – 4 hónap

Darált hús

 • nyers
 • főtt

4 hónap

Főtt hús

2 – 3 hónap

Baromfi (csirke, pulyka)
Egész baromfi

1 év

Darabolt baromfi (mell, comb, szárny)

9 hónap

Aprólék

3 – 4 hónap

Darált hús

 • nyers
 • főtt

2 – 3 hónap

3 – 4 hónap

Főtt hús

4 hónap

Tojás
Héjas tojás

Nem fagyasztható

Tojásfehérje és sárgája nyersen

1 év

Szalonna, kolbász
Szalonna

1 hónap

Kolbász

 • nyers
 • előfőzött/füstölt

1 – 2 hónap

Sonka, sózott marhahús
Friss sonka, nyers

6 hónap

Főtt, boltban csomagolt sonka

 • egész
 • fél
 • szelet

1 – 2 hónap

Főtt, vákuumcsomagolt sonka

1 – 2 hónap

Tejtermékek
Kemény sajtok

6 hónap

Lágy sajtok

6 hónap

Szemcsés sajt, ricotta

Nem fagyasztható

Sajtkrém

Nem fagyasztható

Vaj

6 – 9 hónap

Kapcsolódó cikk:

Áramszünet és élelmiszerbiztonság

Fotó: imgarcade.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A Minipoliszban megnyílik a Nébih új standja

eteltcsakokosan

Hány napig fogyasztható…?

eteltcsakokosan

Mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató