Ételtcsakokosan

Minden alapja a sárgarépa

2016. március 8.

A sárgarépa, Dauctus carota, a zellerfélék családjába tartozó, alapvető zöldségnövényünk. Közép-Ázsiából származik, innen vándorolt nyugat felé, fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók. Őse, a vadmurok már négyezer éve termesztett kultúrnövény, eredetileg egy vékony, kemény gyökér volt. A késő római időkben kezdték nemesíteni, azzal a céllal, hogy gyökere édesebb, kevésbé fásodó szerkezetű legyen. Lila, piros, fehér és sárga színű változatai is elterjedtek, a narancssárga nemesített fajta a XVI. században jelent meg.

Carrots_of_many_colors-200x125A sárgarépa 88%-a víz, ezen kívül 7 szénhidrátot, 1% fehérjét, 1% rostot tartalmaz. Narancssárga színét, a benne található β-karotinnak köszönheti, ami a szervezetben részben A-vitaminná alakul. Ezen kívül gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban.

Termesztése

A sárgarépa viszonylag hidegtűrő növény. Magjainak csírázása már 4-8 °C hőmérsékleten megkezdődik, ezért februártól, kora tavasztól vethető. Laza, mérsékelten meszes, homokos talaj az ideális számára, köves talajban nem lesz egyenes a gyökér. A magot 2 cm mélyen kell a talajba helyezni, köztük hagyjunk 3-4 cm távolságot. Nem nagy a fényigénye, napos-félárnyékos helyen érzi jó magát. Vízigényes növény, meghálálja az öntözést.

A vetendő fajtát gondosan válasszuk meg. Friss fogyasztásra a rövid tenyészidejű (80-90 nap) fajtákat válasszuk. Ezek gyökere rövid, zamatos, tárolásra nem alkalmasak. Az év során folyamatosan ritkítva a sort, egész nyáron friss répához juthatunk. Eltartásra hosszú tenyészidejű (180-200 nap) fajtákat vessünk, ezek még a -3-5 ° C-os fagyot még elviselik. Répájuk hosszú, húsuk tömött, jól tárolható.

Kedvező, ha szomszédjukban borsót, egyéb hüvelyeseket, hónapos retket, salátát, vagy paradicsomot ültetünk.

Vásárlása

A sárgarépa egész évben kapható zöldség. Általában ömlesztve árulják és magunknak mérhetjük ki a megfelelő mennyiséget. Fagyasztva is gyakori, zöldségkeverékek részeként. A fagyasztás során nem veszít tápértékéből.

carrots-76653_640Tárolása

A gyökérzöldségeket, így a sárgarépát is a legcélszerűbb pincében, nyirkos homokban tartani, de fa- vagy műanyag ládában akár az erkélyen is tárolható. Az egyes sorok közé célszerű több rétegű papírt tenni. Ha nagy a hideg, takarjuk be a ládát pokróccal.

Felhasználása

Használhatjuk levesekbe, főzelékekbe, salátákba, elkészíthetjük zöldségköretként, de fogyaszthatjuk nyersen is. Édes íze lehetővé teszi, hogy édességet, például répatortát is készítsünk belőle, de gyümölcslekvár része is lehet. Alapanyaga lehet a mostanában divatos smoothie-knak, más zöldségekkel, gyümölcsökkel kombinálva. Vékonyra szeletelve akár zöldségchipset is készíthetünk belőle.

Fontos megjegyezni, hogy a nyers sárgarépából a β-karotin tartalomnak csak 3%-a szabadul fel az emésztés során, viszont az elkészítéssel, pépesítéssel, főzéssel, étkezési olaj hozzáadásával 39%-ra is feljavítható ez az arány.

Fotó: Agricultural Research Service

Receptek

Sárgarépa saláta

  • 4 db sárgarépa, tisztítva, szeletelve
  • 2 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
  • 100g sós, nedves sajt (pl. feta), kis darabokra vágva
  • 2 ek. hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
  • só, zöldfűszerek ízlés szerint

Ebben a sorrendben minden hozzávalót egy nagy tálba teszünk. Megsózzuk, végül olajjal ízesítjük. Összekeverjük, majd pár órát hűtőben állni hagyjuk.

Csípős-édes kókusztejes sárgarépa-krémleves recept

  • 2 ek. napraforgó olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 0.25 db chili
  • 1 kk. kurkuma
  • só ízlés szerint
  • 4 dl forró víz
  • 2 dl kókusztej
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 1 tk. barna cukor

Az olajon dinszteljük üvegesre az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a vékonyra szeletelt répát, kis lángon pároljuk 8-10 percig. Fűszerezzük sóval, kurkumával, majd öntsük hozzá a forró vizet. Fedő alatt főzzük, amíg a répa megpuhul. (kb. 8 perc). Öntsük hozzá a kókusztejet, óvatosan pürésítsük simára botmixerrel. Ízesítsük citromlével, barna cukorral. (Én ilyenkor kiszedem a gyerekek adagjait, majd a maradékot ízesítem a csilivel is.) Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Sárgarépás-mandarinos smoothie:

  • 8 db répa
  • 6 db mandarin
  • 2,5 cm gyömbér
  • 1/2 teáskanál kurkuma

A sárgarépát meghámozzuk és megmossuk, majd feldaraboljuk, a mandarint gerezdekre szedjük, turmixgépbe tesszük. Ízesítjük lereszelt gyömbérrel és kurkumával, majd turmixoljuk és már fogyaszthatjuk is.

Sárgarépatorta

  • 300g sárgarépa
  • 5 tojás
  • 150g méz
  • 100g teljes kiőrlésű liszt
  • 200g mogyoró/dió/mandula
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük. A mogyorót megőröljük. A tojássárgákat összekeverjük a mézzel, sárgarépával, liszttel, mogyoróval és fűszerekkel, közben a tojásfehérjéből habot verünk. Óvatosan keverjük bele a tésztába a habot. Kb. 35-40 percig süssük előmelegített sütőben 200°C fokon.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Mindig nézzük meg az élelmiszerek felhasználhatósági és minőségmegőrzési idejét!
  • A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Majd külön tálba üssük fel, és ellenőrizzük az állagát, amennyiben szemmel láthatóan hibátlan, elváltozásoktól mentes a tojás, akkor használjuk csak fel!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bogrács, grillrács, nyárs

eteltcsakokosan

Miért nem…?…

eteltcsakokosan

Mik azok a szuperételek?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató