Ételtcsakokosan

Milyen uzsonnás dobozt válasszunk?

2016. augusztus 29.

Nyakunkon a tanévkezdés, aminek élelmiszer-biztonsági vonatkozásai is vannak. Vagyis mibe vigye a gyermek az uzsonnáját? Összegyűjtöttük, hogy milyen uzsonnás dobozt érdemes venni.

Magyarországon jellemzően a gyerekeknek délelőttre szendvicset, gyümölcsöt, míg délutánra valamilyen rágcsálnivalót és üdítőt csomagolnak a szülők. Természetesen más szokások is kialakulhatnak egy családban, esetleg főtt vagy hűtést igénylő ételt visznek az iskolába, így mindig az igényeknek megfelelő dobozt válasszunk.

  • Olyan dobozt válasszunk, ami jól záródik és könnyen tisztítható kívül-belül. Minden használat után alaposan mosogassuk el az edényeket (mosogatószert és meleg vizet használva).
  • Gyermekek számára műanyag dobozt vegyünk, az ő esetükben nem érdemes üveg dobozt használni, inkább a felnőttek számára főtt étel szállítására alkalmas.
  • Jó minőségű terméket válasszunk, inkább legyen drága, de ne repedjen vagy karcolódjon könnyen, mert a repedésekbe, vágásokba megtelepedhetnek a kórokozók.
  • Amennyiben mikrohullámú sütőben történő felmelegítést igénylő élelmiszert csomagolunk a gyermekeknek, akkor vegyük figyelembe, hogy a mikrohullámú sütőben csak speciális műanyagból készült edényt szabad használni.

De honnan ismerhető fel, hogy egy műanyag edény használható a mikrohullámú sütőben vagy sem?  Vásárláskor a műanyag edényeken érdemes megkeresni az alábbi jelöléseket, ugyanis igénybevételtől, hőhatástól, kontaktidőtől függően káros vegyületek oldódhatnak ki belőlük a tárolt élelmiszerekbe:
mikro_jelekA 2-es, 4-es, 5-ös számmal jelölt csomagolások biztonságosak, mivel a kutatások azt mutatták ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe.
Lehet több rekeszes dobozt választani, vagy több dobozt külön-külön is használni, fő szempont az alapanyag, a tisztaság és az elkülönítés.
Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Minidig tiszta kézzel és frissiben készítsük el a szendvicset, a gyümölcsöket mossuk meg és csepegtessük le, mielőtt bedobozolnánk.
  • Ne érintkezzenek egymással a különböző élelmiszerek, kerüljük el a keresztszennyeződést. Pl. a sonkás szendvics és egy zacskó diákcsemege ne érintkezzen egymással. Legyen minden külön becsomagolva!
  • Neveljük rá a gyermeket, hogy mindig mosson kezet étkezés előtt!
  • A maradékot és a csomagoló anyagokat dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak.

foto_add-134 252475_altpic_2 006243-0000-0025_rdax_288x216
Képek illusztrációk – A legfontosabb hozzáfűzni valónk, hogy a szendvics, a kekszek és a gyümölcsök, mind legyenek külön becsomagolva a dobozon belül. Ne úgy, mint a képen!
Kapcsolódó cikkek:

  1. Az összes uzsonnához kapcsolódó élelmiszer-biztonsági szabály ebben a cikkben található.
  2. Az uzsonnának adható ételekről itt olvashattok bővebben:

 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

A vásárokban is okosan

eteltcsakokosan

Indul az eperszezon

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató