Ételtcsakokosan

Meddig tárolhatjuk a hűtőszekrényben a maradék rizst?

2020. október 26.
pille-riin-priske-xmuIgjuQG0M-unsplash.jpg

A nyers rizs a legtöbb ember kamrájában ott lapul, hiszen olcsó, és száraz helyre pakolva sokáig eláll. De mi a helyzet a maradék főtt rizzsel? Nyilván a hűtőbe tesszük, de vajon ott meddig őrizgethetjük?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen módon főztük meg, illetve ezt követően hogyan tároltuk. És amíg a legtöbb élelmiszerről könnyű eldönteni, hogy megromlott-e, addig sajnos a rizsnél nem ennyire egyértelmű a helyzet. Szerencsére azért van pár intő jel, mutatjuk, mit érdemes megvizsgálni.
A rizs fogyaszthatóságának szempontját két csoportra bonthatjuk.

  1. A látható fizikai elváltozások, mint pl: kiszáradt rizs szemek, mely a hosszú ideig való tárolás miatt alakulhat ki. Többszöri újra melegítés hatására szintén megkeményedhetnek a rizs szemek, mely következtében az rizs veszít élvezeti értékéből.
  2. A nem látható elváltozások: A rizs gyakran tartalmazhat spórás baktériumokat, melyek szabad szemmel nem láthatóak, azonban rossz technológiai művelet, majd az elkészült köret helytelen tárolása következményeként számuk felszaporodhat és ételmérgezéses tüneteket okozhat.

Az egyik legfontosabb lépés, hogy felhasználás előtt addig mossuk, még az elfolyó víz tiszta áttetsző nem lesz. A mosást célszerű szűrőben végezni. Az elkészült rizs köretet -amennyiben nem fogyasztják el azonnal-  célszerű a lehető leghamarabb időn belül lehűteni és a hűtőben tárolni. Nem ajánlott 1 napnál tovább tárolni.
Nagyon kemény és száraz
Ez alapján lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy jó-e még a rizsünk. Minél több időt tölt a főtt rizs a hűtőben, annál szárazabb lesz, ezért az a biztos, ha pár napon belül elfogyasztjuk. A túlságosan száraz állag arra utal, hogy túlléptük azt a bizonyos néhány napot.
Sokáig állt kint, mielőtt a hűtőbe került. A főzést követően érdemes az ételeket minél hamarabb hűtőbe tenni, hiszen a meleg, párás környezetben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Ez a folyamat a hűtőben sem állítható meg teljesen, viszont jelentősen lelassítható. Ha a megfőtt és kihűlt rizs néhány óránál tovább marad a konyhapulton (főleg melegben), jobb kidobni, és nem kockáztatni meg egy ételmérgezést.
Többször újra lett melegítve
A legtöbb élelmiszernek nem tesz jót a többszöri felmelegítés, hiszen ekkor szintén el tudnak szaporodni a baktériumok. Ha az egyszer újramelegített rizs sem fogy el mind, a maradékát jobb kidobni.
Kellemetlen szaga van
A kellemetlen szag mindig biztos jele annak, hogy az adott étel már nem fogyasztható. Nincs kérdés, kukába vele!
 
Forrás: the kitchn
https://www.thekitchn.com/4-signs-your-cooked-rice-has-gone-bad-228342
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újrahasznosítható bevásárló zacskók tisztítása

eteltcsakokosan

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Csináld magad savanyú káposzta

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató