Ételtcsakokosan

Mikró tippek

2015. március 13.
1050057_22962619-1024x685

A kollégiumi élet egyik megmentője a mikrohullámú sütő, hiszen nem csak az otthonról hozott, vagy korábban vásárolt készételt lehet vele megmelegíteni, de végső esetben főzésre, sőt sütésre is használható.

Ha az ételt mikrohullámú sütőben szeretnéd elkészíteni érdemes az alábbi tippeket betartani, így nem csak meleg, de biztonságosan készült ételt tudsz fogyasztani..

  • Csak olyan edényeket használjunk, amelyek mikrohullámú sütőben való használatra alkalmasak. Soha ne használj fém- vagy fémdíszítésű edényeket! (Keresd a mikrohullámú sütőt ábrázoló piktogramot az edényen) Fedett edényben melegíts, a fedetlenül mikrózott étel szennyezi a sütőd belsejét!
  • Keverd át az ételt melegítés/főzés közben! A mikrohullámú sütő az ételt pontszerűen, egyenetlenül  melegíti fel, és maradhatnak hideg pontok, az egyenetlen eloszlás miatt.
  • Főzésnél ügyelj arra, hogy mindig betartsd az élelmiszer csomagolásán lévő utasításokat!  Például az olyan ételek, mint a vagdalt hús, burgonyapüré gyorsabban megfőnek, mint a sűrűbb ételek, a sült húsok vagy egész burgonya. A kisebb méretű élelmiszerek gyorsabban főnek, mint a nagyok. Ezért érdemes az élelmiszert, ha lehetséges, minél kisebb darabokra aprítani.
  • Hagyd pihenni 1-2 percig az ételt melegítés után, hogy az teljesen és egyenletesen átmelegedjen!
  • Mindig ellenőrizd, hogy kellően átforrósodott, átfőtt-e az étel (75°C)! Ennek legegyszerűbb módja, ha beszerzel egy ételhőmérőt.
  • Ha fagyasztott élelmiszert szeretnél felengedni, akkor használd a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját! Fontos, hogy az így felengedett élelmiszert azonnal fel kell használni! Az így felengedett ételt (pl. főzelék) elfogyasztás előtt legalább 75 0C-ra kell melegíteni!Tartsd tisztán a mikrót kívül-belül, érdemes minden használat után kitörölni, eltávolítani az élelmiszer-maradékokat!

1050057_22962619-1024x685

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Fiatal korban, tudatosan

eteltcsakokosan

Ültetés januárban

eteltcsakokosan

Zöldségek a grillen

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató