Ételtcsakokosan

Mákszemnyi igazságok a mákról

2019. december 16.

A mák a magyar konyha hagyományos és kedvelt alapanyaga. Karácsony közeledtével sok családnál az ünnepi asztal elengedhetetlen része a guba vagy a bejgli.

Magyarországon a mák élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják. Ugyanakkor a magas alkaloid tartalmú mák gubója gyógyszer alapanyag (ópium). A gubóból kinyert un. alkaloidok (pl. morfin, kodein, tebain, noszkapin, papaverin) a növényben termelődő kábító hatású anyagok, amelyek pl. fájdalomcsillapító, köhögésgátló, simaizom lazító hatásúak.
Az érett, szakszerűen felnyitott gubóból származó étkezési mákszemen ezek a nemkívánatos anyagok csupán nyomokban mutathatóak ki, azonban a máktokból származó szennyeződésként pl. a nem megfelelő betakarítás, vagy feldolgozás során, az alkaloidok a mákszemekre kerülhetnek.
Fontos megemlíteni, hogy a mák igen gazdag kalciumforrás, ezért a csontritkulás megelőzésére is kiváló, jelentős a foszfor, a kálium, a magnézium, a B vitamin, valamint az aminosav tartalma is. Vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatása van, fogyasztása növeli a szellemi teljesítőképességet, valamint nyugtató hatással van a szervezetre.

Tudta?
A jól ismert kék mák mellett létezik fehér mák is. A keleti konyha előszeretettel használja fűszernek, díszítésre, sütési alapanyagként.
 Mire figyeljünk mák vásárlásakor?
A mák előállítása során az optimális kezelés, ha a szemeket mossák, szárítják, majd őrlik, ezzel a szennyezés nagymértékben csökkenthető. A boltokban darálva vásárolható mákokat a feldolgozás során is így kezelik. Ezért otthonunkban sem hibázunk nagyot, ha az egész mákszemeket vízben többször átmossuk, és a tetejéről leöntjük az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyjuk megszáradni, ezt követően daráljuk meg. Vizsgálatok szerint a sütés is jelentősen csökkenti pl. az esetlegesen előforduló morfin-tartalmat, így ezek a mákos sütemények kevésbé kockázatosak, mint a nyers darált mákkal készülő mákos tészta vagy nudli.
Figyeljünk arra is, hogy a mák olajtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk.
Tudta?
A mák a fagyasztóban akár 6 hónapig is tárolható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Válasszunk kétmillióból!

eteltcsakokosan

Ajánlás újranyitásához

eteltcsakokosan

Vajon mit mivel, hogyan és hány fokon tároljunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató