Ételtcsakokosan

Mákszemnyi igazságok a mákról

2019. december 16.

A mák a magyar konyha hagyományos és kedvelt alapanyaga. Karácsony közeledtével sok családnál az ünnepi asztal elengedhetetlen része a guba vagy a bejgli.

Magyarországon a mák élelmiszer-alapanyag, főként péksütemények, édességek készítéséhez használják. Ugyanakkor a magas alkaloid tartalmú mák gubója gyógyszer alapanyag (ópium). A gubóból kinyert un. alkaloidok (pl. morfin, kodein, tebain, noszkapin, papaverin) a növényben termelődő kábító hatású anyagok, amelyek pl. fájdalomcsillapító, köhögésgátló, simaizom lazító hatásúak.
Az érett, szakszerűen felnyitott gubóból származó étkezési mákszemen ezek a nemkívánatos anyagok csupán nyomokban mutathatóak ki, azonban a máktokból származó szennyeződésként pl. a nem megfelelő betakarítás, vagy feldolgozás során, az alkaloidok a mákszemekre kerülhetnek.
Fontos megemlíteni, hogy a mák igen gazdag kalciumforrás, ezért a csontritkulás megelőzésére is kiváló, jelentős a foszfor, a kálium, a magnézium, a B vitamin, valamint az aminosav tartalma is. Vérnyomáscsökkentő, görcsoldó hatása van, fogyasztása növeli a szellemi teljesítőképességet, valamint nyugtató hatással van a szervezetre.

Tudta?
A jól ismert kék mák mellett létezik fehér mák is. A keleti konyha előszeretettel használja fűszernek, díszítésre, sütési alapanyagként.
 Mire figyeljünk mák vásárlásakor?
A mák előállítása során az optimális kezelés, ha a szemeket mossák, szárítják, majd őrlik, ezzel a szennyezés nagymértékben csökkenthető. A boltokban darálva vásárolható mákokat a feldolgozás során is így kezelik. Ezért otthonunkban sem hibázunk nagyot, ha az egész mákszemeket vízben többször átmossuk, és a tetejéről leöntjük az ott úszó szennyeződést, majd egy textilen szétterítve hagyjuk megszáradni, ezt követően daráljuk meg. Vizsgálatok szerint a sütés is jelentősen csökkenti pl. az esetlegesen előforduló morfin-tartalmat, így ezek a mákos sütemények kevésbé kockázatosak, mint a nyers darált mákkal készülő mákos tészta vagy nudli.
Figyeljünk arra is, hogy a mák olajtartalma miatt hajlamos az avasodásra, ezért légmentesen lezárt dobozban, száraz, hideg helyen tároljuk.
Tudta?
A mák a fagyasztóban akár 6 hónapig is tárolható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog, amit a szőlőről tudni kell

eteltcsakokosan

Mi a különbség?…

eteltcsakokosan

Piros, édes és isteni!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató