Ételtcsakokosan

A lejárt tartós élelmiszereket is ki kell dobni?…

2020. április 30.
olvker-1.jpg

Az lenne a kérdésem, hogy a lejárt tartós élelmiszereket is ki kell dobni? Gondolok itt konzervekre, befőttekre, ketchupokra, tésztákra, knorr tésztaszószporokra, cukorra, lisztre.

A forgalomba hozott élelmiszerek – lejárat szempontjából –  fogyaszthatósági, vagy minőség-megőrzési idővel rendelkeznek.
A minőség-megőrzési idő a hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, azt az időtartamot jelöli, ameddig az élelmiszer a tulajdonságait helyes tárolási körülmények között megőrzi. Az előállító az általa meghatározott és jelölt időtartamig garantálja a termék minőségét. A minőség-megőrzési idő lejártát követő felhasználást a fogyasztó – ésszerű határok között – mérlegelheti. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de számolni kell azzal, hogy az ilyen terméknek esetleg már gyengébb a minősége. Mindenképp javasolt alaposan megvizsgálni a termék érzékszervi tulajdonságait annak elfogyasztása előtt. Nagyon fontos azonban tudni, hogy lejárt terméket árusítani a kereskedelemben tilos.
Az élelmiszerek minőség-megőrzési, – fogyaszthatósági időtartamának –, illetve a lejárati idő megállapítása az élelmiszer-előállító feladata és felelőssége, amely a termék jellege, összetétele, a szállítási és – a gyártó által meghatározott – tárolási körülmények figyelembevételével történik.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 15. § (2) bekezdése alapján, lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idejű élelmiszer nem hozható forgalomba élelmiszerként. A lejárt minőség-megőrzési idejű élelmiszernek a gyártó már nem garantálja a megfelelő minőségét, és egyes élelmiszerek biztonságossága is kérdéses lehet, ezért fogyasztásuk nem javasolt.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nagy bográcsművésszé léptem elő – interjú Csukás István íróval 1.rész

eteltcsakokosan

A tálcás védőgázas darált hús mitől lehet büdös? …

szucseva

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató