Ételtcsakokosan

Mikor mondhatjuk egy termékről, hogy az glutén mentes?

2019. augusztus 26.

A gluténmentes jelölés elsősorban azoknak a fogyasztóknak jelent fontos tájékoztatást, akik lisztérzékenységben (cöliákiában) szenvednek. 


A lisztérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarral járó autoimmunológiai betegsége. A kezeletlen cöliákia számos életminőséget rontó tünettel jár, azonban a megfelelő diagnózist követő, élethosszig tartó szigorú diéta megoldást jelenthet.
A betegség kialakulásának okai egyelőre még ismeretlenek, azonban a genetikai faktor szerepe meghatározó. A betegség hátterében zajló autoimmunológiai folyamat kiváltója egyes gabonák fehérjefrakciója, a glutén. A búzában a gliadin, az árpában a hordein, a rozsban a secalin okozza a panaszt, melyek mind a glutén alkotórészei.
A zab avenin nevű fehérjéje a lisztérzékenyek nagy részénél nem okoz problémát, így például a búzával nem szennyeződött zabpehely fogyasztható az étrendben.
Jelenleg a gluténérzékenyek számára alkalmas élelmiszerek jelölésének szabályozása, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU-rendelet hatálya alá került.
A gluténmentes és csökkentett gluténtartalmú termékekre vonatkozó határértékeket, a fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó követelményekről szóló, 828/2014/EU végrehajtási rendelet tartalmazza.
 A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában, legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.
 (A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz, és a termék egy vagy több, búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keresztezett változataiból származó összetevőből áll, vagy olyan összetevőt tartalmaz, amelyet különleges eljárással úgy állítottak elő, hogy a gluténtartalmat csökkentsék.)
Továbbá a 828/2014/EU végrehajtási rendelet preambulum része, a következőt tartalmazza:
„(10) A természetes módon gluténmentes termékek esetében lehetővé kell tenni olyan jelölés feltüntetését, amely jelzi a gluténmentességet, az e rendeletben foglalt rendelkezéseknek megfelelően, amennyiben az 1169/2011/EU-rendeletben a tisztességes tájékoztatási gyakorlatokra vonatkozó általános feltételek teljesülnek. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás mindenekelőtt nem tévesztheti meg a fogyasztókat, azt sugallva, hogy az adott élelmiszer különleges tulajdonságokkal rendelkezik, ha a szóban forgó tulajdonságokkal valójában minden hasonló élelmiszer rendelkezik.”
Ez azt jelenti, hogy a „gluténmentes” jelölés alkalmazható a természetes módon gluténmentes termékek esetében is, feltéve, hogy nem téveszti meg a fogyasztót, azaz ha minden hasonló termék természetből adódóan gluténmentes (pl. tej, natur joghurt, paradicsomlé stb.), továbbra sem használható a „gluténmentes” kifejezés.
(A zabot tartalmazó élelmiszerre vonatkozó külön követelmény, hogy a gluténmentesként vagy nagyon alacsony gluténtartalmúként megjelölt élelmiszerekben csak olyan zab használható, amelynek termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.)
 
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Csomagolva vagy anélkül? – 1. rész

eteltcsakokosan

10 dolog… amit a szilváról tudni kell

eteltcsakokosan

Mit tehetek ha penészes?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató