A reggeli a legfontosabb a napi étkezéseink közül, hiszen a nap megfelelő indulásához energiára van szükségünk, ugyanis ébredés után a legalacsonyabb szervezetünk vércukorszintje. Ha elegendő időt szánunk a reggelire és annak összetételére, könnyebben megbirkózhatunk a napi feladatokkal.
A jól összeállított reggeli hatásai:
– szervezetünk elegendő energiát kap, beindul az anyagcserénk, ezáltal fizikálisan fittebbek leszünk,
– az egészséges reggeli növeli a vércukorszintet, jobban fog menni a tanulás és a koncentrálás a munkahelyen,
– a megfelelően összeállított reggeli segít elkerülni az édesség iránti vágyat, tehát alakunkra is vigyázhatunk.
Ügyeljünk arra, hogy mindig változatosan reggelizzünk, ez a helyes reggeli egyik alapja. Ne együnk reggelire túl nehéz ételeket, hiszen azok emésztése megterheli a szervezetet és a teli has álmosít is. Legjobb, ha reggelink lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet adnak. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér-félék, a zabpehely, olajos magvak, joghurt, kefir, paprika, paradicsom, retek, alma, körte, grapefruit. A teljes kiőrlésű gabona tartalmazza a gabonamag héját és csíráját is, így sokkal magasabb a rost- és az ásványianyag-tartalma. A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek jelenthetik a szervezet elsődleges élelmirost-forrását, és fontos szerepet játszanak a helyes emésztésben, az egészséges gyomor- és bélműködésben.
A legjobb reggeli energiaforrás a gabona-tejtermék- gyümölcs kombinációban rejlik.
Ha van rá lehetőségünk, mindig nyugodt körülmények között fogyasszuk el reggelinket.
Egészséges reggeli ötletek:
- zabkása gyümölcsökkel, magvakkal, mézzel
- pirítós kenyér vajjal, sovány felvágottal, zöldségekkel és egy pohár 100%-os gyümölcslével
- joghurt gyümölcsökkel, magvakkal
- tehéntúró gyümölcsökkel
- gyümölcsturmix piritóssal