Ételtcsakokosan

Mik a nyers tej fogyasztásának kockázatai?

2015. január 16.
A nyers tej veszélyes baktériumokat tartalmazhat, így komoly betegségeket okozhat. A beszállítóknál szükséges a farmokon alkalmazott jelenlegi jó higiéniai gyakorlat átvétele és az ellenőrzött nem hőkezeléssel járó folyamatok alkalmazása, amely  megelőzi a baktériumok elszaporodását és a tej szennyeződését. Ezeken túl a legbiztosabb a tej felforralása fogyasztás előtt, mivel ez a leghatékonyabb megoldás a betegséget okozó baktériumok elpusztítására. 
Az Európai Unióban folyamatosan növekszik a fogyasztói igény nyers tej fogyasztására, mivel az emberek – egyébként tudományosan nem igazolt – egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Az EU higiéniai előírásai és a tagállamok tilthatják vagy korlátozhatják a piacokon az emberi fogyasztásra szánt nyers tej forgalmazását, piacokon történő árusítását. Egyes államokban a nyers tej árusítása megengedett árusító automatákból, de a fogyasztók figyelmét minden esetben felhívják a tej felforralására.

A tudományos vélemény szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent az EU-ban, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó baktérium, vírus, illetve parazita, például Campylobacter, Szalmonella, E-coli és kullancsencephalitis vírus forrása lehet.

A csoport a hiányos adatok miatt nem tud pontos statisztikákat közölni, annyi bizonyos, hogy a tagállamokban az élelmiszer okozta megbetegedések közül 2007 és 2013 között 27 esetben okozott megbetegedést nyers tej fogyasztása. Többségében – 21 esetben – Campylobacter, 1 esetben Salmonella, 2 esetben E. coli, míg 3 esetben agyvelőgyulladás okozta a megbetegedéseket. Nyers tehéntej okozta többnyire a megbetegedéseket, míg kecsketej kevesebb esetben volt felelőssé tehető.
“Fejleszteni kell a kommunikációt a fogyasztók irányába a nyers tej fogyasztásának veszélyeiről és ellenőrző lépésekről” mondta John Griffin, a BIOHAZ csoport vezetője.
Csecsemők, gyerekek, terhes nők és idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek nyers tej fogyasztása esetében.
Mindig forraljuk fel a tejet és minél hamarabb hűtsük le és tároljuk hűtve!
 
Forrás: EFSA hivatalos honlapja és NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Más a cél, más a módszer

eteltcsakokosan

Teakenyér

eteltcsakokosan

Megehető még…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató