Ételtcsakokosan

Mik a nyers tej fogyasztásának kockázatai?

2015. január 16.
A nyers tej veszélyes baktériumokat tartalmazhat, így komoly betegségeket okozhat. A beszállítóknál szükséges a farmokon alkalmazott jelenlegi jó higiéniai gyakorlat átvétele és az ellenőrzött nem hőkezeléssel járó folyamatok alkalmazása, amely  megelőzi a baktériumok elszaporodását és a tej szennyeződését. Ezeken túl a legbiztosabb a tej felforralása fogyasztás előtt, mivel ez a leghatékonyabb megoldás a betegséget okozó baktériumok elpusztítására. 
Az Európai Unióban folyamatosan növekszik a fogyasztói igény nyers tej fogyasztására, mivel az emberek – egyébként tudományosan nem igazolt – egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Az EU higiéniai előírásai és a tagállamok tilthatják vagy korlátozhatják a piacokon az emberi fogyasztásra szánt nyers tej forgalmazását, piacokon történő árusítását. Egyes államokban a nyers tej árusítása megengedett árusító automatákból, de a fogyasztók figyelmét minden esetben felhívják a tej felforralására.

A tudományos vélemény szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent az EU-ban, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó baktérium, vírus, illetve parazita, például Campylobacter, Szalmonella, E-coli és kullancsencephalitis vírus forrása lehet.

A csoport a hiányos adatok miatt nem tud pontos statisztikákat közölni, annyi bizonyos, hogy a tagállamokban az élelmiszer okozta megbetegedések közül 2007 és 2013 között 27 esetben okozott megbetegedést nyers tej fogyasztása. Többségében – 21 esetben – Campylobacter, 1 esetben Salmonella, 2 esetben E. coli, míg 3 esetben agyvelőgyulladás okozta a megbetegedéseket. Nyers tehéntej okozta többnyire a megbetegedéseket, míg kecsketej kevesebb esetben volt felelőssé tehető.
“Fejleszteni kell a kommunikációt a fogyasztók irányába a nyers tej fogyasztásának veszélyeiről és ellenőrző lépésekről” mondta John Griffin, a BIOHAZ csoport vezetője.
Csecsemők, gyerekek, terhes nők és idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek nyers tej fogyasztása esetében.
Mindig forraljuk fel a tejet és minél hamarabb hűtsük le és tároljuk hűtve!
 
Forrás: EFSA hivatalos honlapja és NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Az élet sója és borsa

eteltcsakokosan

Jeges finomság

eteltcsakokosan

Mennyire károsak az egészségre?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató