Ételtcsakokosan

Miért nem törvényileg kötelező?…

2020. szeptember 3.
olvker.jpg

Ha az élelmiszerüzletben vett élelmiszereken fel kell tüntetni a tartalmazott anyagokat, akkor a gyorséttermekben (Mekiben) árultra miért nem törvényileg kötelező?

A „Mekiben” a készítés helyszínén, a fogyasztó kérésére, jelenlétében csomagolják az élelmiszert, ez nem előrecsomagolt vendéglátó-ipari terméknek tekintendő, erre a 36/2014. (XII.17.) FM rendelet 2/B szakaszának 7/D § (1) bekezdése vonatkozik.
Ha szétnéz, látnia kell a kiírást, amin rajta kell, hogy legyen jól láthatóan, magyarul, közérthetően
– az étel/élelmiszer neve,
– amennyiben édesítőszert tartalmaz, az arra vonatkozó tájékoztató felirat,
– amennyiben a 1333/2008/EK rendelek szerinti mesterséges színezékek közül valamelyiket tartalmazza, az arra vonatkozó figyelemfelhívó felirat,
– az ételben/élelmiszerben előforduló allergiát, intoleranciát okozó anyag, összetevő.
Minden egyébről – a tápérték kivételével – kérdezhet a vásárló.
Nyilván azért van ez ilyen módon szabályozva, mert a fogyasztó személyesen van jelen, kérdezhet. Aránytalan terhet róna a vendéglátókra, ha a „tányérokat” is feliratozni kéne.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Karácsonyi készülődés gyerekekkel

eteltcsakokosan

Az ősz sztárja a szilva

eteltcsakokosan

Milyen vágódeszkát válasszunk?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató