Ételtcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

2021. május 27.

Honnan tudhatom, hogy egy élelmiszerben csökkentették-e a betiltás, ill. korlátozás óta az ártalmas transzzsírokat?

A transzzsírok mennyiségét szemrevételezéssel nem, csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, viszont uniós rendelet előírja, hogy a hidrogénezett olajok megnevezéséhez kötelező hozzáfűzni a ”teljes mértékben hidrogénezett” vagy a ”részben hidrogénezett” kifejezést. Ezáltal a vásárló a vásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek átvizsgálásával tudja megállapítani, hogy transz-zsírsav tartalom szempontjából kockázatos-e a termék, mivel a mesterséges transz-zsírsavak az egyes növényi zsiradékok részleges hidrogénezése folyamán keletkeznek. Tehát a teljes mértékben hidrogénezett növényi zsiradékok nem tartalmaznak transz-zsírsavat, viszont ha az élelmiszer összetevői között részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék szerepel, akkor az élelmiszer tartalmazhat transz-zsírsavat.
A NÉBIH transz-zsírsav tartalomra vonatkozóan folyamatosan hatósági ellenőrző vizsgálatokat végez, melynek eredményei az alábbi címen érhetők el: https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak (19. A NÉBIH hatósági ellenőrző vizsgálatának eredményei az egyes élelmiszerek transz-zsírsav tartalmáról).
Az adatok negyedévente frissítésre kerülnek. Megnyugtató, hogy több termékkörnél több mint 5 éve nem tártak fel problémát vizsgálataink, és még a kockázatosabbnak számító édes kekszek, nápolyik esetében is 2018-ban mértünk utoljára határértéket meghaladó értéket.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tiszta pont a konyhában

eteltcsakokosan

Készíts házilag mustot

eteltcsakokosan

Sokszínű kukorica

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató