Ételtcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

2021.05.27.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Honnan tudhatom, hogy egy élelmiszerben csökkentették-e a betiltás, ill. korlátozás óta az ártalmas transzzsírokat?

A transzzsírok mennyiségét szemrevételezéssel nem, csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani, viszont uniós rendelet előírja, hogy a hidrogénezett olajok megnevezéséhez kötelező hozzáfűzni a ”teljes mértékben hidrogénezett” vagy a ”részben hidrogénezett” kifejezést. Ezáltal a vásárló a vásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek átvizsgálásával tudja megállapítani, hogy transz-zsírsav tartalom szempontjából kockázatos-e a termék, mivel a mesterséges transz-zsírsavak az egyes növényi zsiradékok részleges hidrogénezése folyamán keletkeznek. Tehát a teljes mértékben hidrogénezett növényi zsiradékok nem tartalmaznak transz-zsírsavat, viszont ha az élelmiszer összetevői között részlegesen hidrogénezett növényi zsiradék szerepel, akkor az élelmiszer tartalmazhat transz-zsírsavat.
A NÉBIH transz-zsírsav tartalomra vonatkozóan folyamatosan hatósági ellenőrző vizsgálatokat végez, melynek eredményei az alábbi címen érhetők el: https://www.ogyei.gov.hu/egyeb_nyilvantartasok_listak (19. A NÉBIH hatósági ellenőrző vizsgálatának eredményei az egyes élelmiszerek transz-zsírsav tartalmáról).
Az adatok negyedévente frissítésre kerülnek. Megnyugtató, hogy több termékkörnél több mint 5 éve nem tártak fel problémát vizsgálataink, és még a kockázatosabbnak számító édes kekszek, nápolyik esetében is 2018-ban mértünk utoljára határértéket meghaladó értéket.

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Mese habbal, szülinappal

eteltcsakokosan

Jól szerepeltek a sertésvirslik a NÉBIH tesztjén

eteltcsakokosan

Ne együnk együtt a háziállatokkal!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató