Ételtcsakokosan
pexels-photo-68262

pexels-photo-68262Télen talán jobban odafigyelünk a kézmosásra, hiszen védekezünk az influenza és más légúti betegségek terjedése ellen. De minden évszakban ugyanúgy ügyelni kell a kézhigiéniára, például azért, hogy a láthatatlanul felbukkanó, élelmiszer okozta megbetegedéseket elkerüljük.
Az emberi és állati szervezetben, valamint környezetünkben szabad szemmel nem látható mikrobák találhatóak. Ezek rákerülhetnek a kézre, edényekre, eszközökre, konyhai felületekre, és meg is betegíthetnek minket. Némely mikroba több mint három órán át életben maradhat a kézen. Főleg az ideális táptalajt nyújtó körömágyban és a tenyér redőiben halmozódhatnak fel. Ezen idő alatt kézmosás nélkül mindenre továbbterjedhetnek, amihez csak hozzáérünk, beleértve az élelmiszereket is. Az ételre kerülve a mikrobák gyorsan elszaporodnak, majd a szervezetbe jutva megbetegedést, ételmérgezést okozhatnak.
Mikor kell kezet mosni?
A legfontosabb alkalmak

  • mosdóhasználat előtt és után,
  • ételkészítés előtt, közben és utána,
  • étkezés előtt és után,
  • tömegközlekedési eszközökön történő utazás után,
  • munkából, iskolából, óvodából vagy játszótérről hazaérve,
  • állatok simogatása, gondozása és velük való játék után,
  • köhögés és tüsszentés után,
  • ha környezetünkben beteg valaki,
  • bármikor, amikor piszkos lesz.

Hogyan kell helyesen kezet mosni?
Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelykujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk. A csak hideg vízzel történő kézmosás nem hatásos, mert a kézről nem távolíthatók el sem a kórokozók, sem egyéb szennyeződések. Kézmosáskor használjunk meleg vizet és szappant!
Hogyan kell biztonságosan kezet szárítani?
Kézmosás után papír kéztörlővel sokkal hatékonyabban és higiénikusabban távolíthatjuk el a mikrobákat, mint textillel. Utóbbin, ha állandóan nedves marad, a mikrobák képesek elszaporodni, és kéztörlésekor rákerülnek a kézre. Kezünk szárazra törlése ugyanolyan fontos, mint a kézmosás maga. Az alapos kéztörlés a baktériumok nagy részét eltávolítja. Ezzel szemben az elektromos kézszárítók akár 250%-kal is növelhetik a baktériumok elterjedését, mivel számukra ideális körülmény a meleg, nyirkos környezet. Minél szárazabbra töröljük kezünket, annál inkább védve vagyunk a kórokozókkal szemben. A legfontosabb a gyerekeket minél hamarabb rászoktatni a gyakori és helyes kézmosásra.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Maradék csokinyuszik márpedig léteznek

eteltcsakokosan

Otthonról hozott dobozok veszélye

eteltcsakokosan

Kell engedély egy óvodai farsanghoz…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató