Ételtcsakokosan

Miért hasznos a bevásárló lista?

2014. február 10.

Ma már a bevásárlás nem napszakhoz vagy adott naphoz kötött, sőt nem is évszakok szerint vásárolunk.

bevasarlolistaA bevásárlóközpontok világában élünk, minden megkapható, és egyik-másik nyitva is van éjjel-nappal.

A bőség zavarában sokszor előfordul, hogy sem a pénztárcánkat, sem a drága időnket nem kímélve, hosszú órákat töltünk vásárlással, mai divatos nevén shoppingolással.

A tudatosabb fogyasztók bevásárló listával járnak, de ez ajánlott mások számára is. Nem kevés pénzt és időt lehet megtakarítani úgy, hogy ha tudatosan előkészítjük, mi is kerüljön a kosarunkba és az asztalunkra.

A tudatos vásárlás a konyhában, sőt már előtte, a fejünkben elkezdődik. A megvásárolt cikkek azért kerülnek az otthonunkba, mert az általunk élt, képviselt életmódhoz társíthatóak. Ez igaz az ételeinkre (vega, bio, gluténmentes, diétás vagy “normál” életmód szerint élünk), de ez igaz öltözködésünkre vagy lakberendezési tárgyainkra is.

Az áruházak marketingje a fogyasztói társadalmon alapszik. Mindenből minél többet, minél mutatósabbat igyekszik kitenni, hogy nehéz legyen a fogyasztónak, a vásárlónak ellenállni. Erős „csapást” mérhetnek ránk az „egyet fizet, kettőt vihet”, vagy a „vödörben olcsóbb a narancs” vagy a „2+1 ingyen” akciók, vagy a kapcsolt termékes csomagok.

Természetesen ezek az akciók nem rólunk, vásárlókról, hanem az áruházak árbevételéről, profitjáról szólnak. A raktáron lévő, kevésbé fogyó termékekből állítanak össze termékcsoportokat, így akciózva a kevésbé fogyót. Ezzel a statisztikai adataik is javulnak, a vásárlóktól látszólag elégedett visszajelzéseket kapnak, és nő a profit!

Ne dőljünk be ezeknek! Legyünk igényesek magunkra, az életünket ne mások, hanem mi irányítsuk! A fogyasztás természetes dolog, de ha csak azért veszünk meg valamit, mert az ára (olcsósága) felkeltette az érdeklődésünket, akkor inkább ne vegyük meg, mert nincs is szükségünk rá valójában, és a kukában fog kikötni!

A bevásárló lista a régi idők óta bevált és nagyon hasznos vásárlási kellék volt! Otthon gondoljuk végig, mit szeretnénk a héten főzni (reggeli, ebéd, vacsora), és kizárólag ezeket, az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg. Így tervezhetővé válik az otthoni költségvetés is.

Nem kell naponta üzletekbe szaladgálni, mert akkor megint elcsábulhat az ember valami olyanra, amelyről eddig nem is tudta, hogy „szüksége van rá”.

Ha van lehetőség az otthoni tárolásra, akkor nagyobb kiszerelésben, csomagolásban érdemes megvenni a tartós élelmiszereket.

Éhesen soha nem szabad vásárolni menni! Mindnyájunknak van ebben tapasztalata, amikor az éhség vezeti a vásárlást, és nem a tudatunk.

A bevásárló lista azért is hasznos, mert átgondolt, és nem vásárolunk meg olyan terméket, ami van otthon, vagy nem vásárolunk nagyobb mennyiséget, amely esetleg megromlik még a felhasználás előtt.

Persze az sem mindegy, hogy kivel vásárolunk. Ha kisgyermekkel megyünk el a bevásárlóközpontba, nagyobb eséllyel hagyunk több pénzt a pénztárosnál, de kitűnő alkalom lehet ez is (persze hosszú távon) arra, hogy a kicsiket is a tudatos vásárlásra neveljük vagy szoktassuk. Aki erre vállalkozik, hosszú útra számítson, a nevelés nem percek alatt történik meg.

A hölgyek körében különben gyakoribb a bevásárló lista készítése, mint az urak esetében.  Egy tanulmány szerint a nők 71%-a, a férfiak 59 %-a válaszolta azt, hogy használ listát a bevásárláshoz.

Aki eddig nem tette, talán a fentieket végiggondolva egyszer kipróbálja, majd talán meg is szereti ezt az előnyös„vásárlási módszert”!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Liszt, víz, kovász

eteltcsakokosan

Vákuumcsomagban vagy más csomagban?…

szucseva

#3. A sajtnak fogyaszthatósági ideje van

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató