Ételtcsakokosan

Itt a hőségriadó!

2018. május 4.

A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk.

kancsóvíz

Azt tanácsoljuk, hogy – akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli – a hőség napjaiban a csapvíz és más palackozott víz mellett, ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. Magyarországon a csapvíz iható, és az ország legnagyobb részén minősége is jó. Ezért nyugodtan fogyasztható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, garantáltan természetes, adalékanyag-mentes kiváló szomjoltó. Szódavíznek elkészítve vagy gyümölcsszörppel is fogyasztható. Amellett, hogy olcsó, mindig kéznél van, és nem kell a tele palackokat az üzletből hazacipelni, nem keletkezik műanyag hulladék, nem kell bajlódni az üvegek visszaváltásával sem.

Magyarország kiváló ásványvizeiből is nyugodtan fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. De nem minden palackozott víz ásványvíz, még ha annak látszik is, és különösen nem „igazi” ásványvíz, azaz ásványi anyagokban különösen gazdag víz. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, vagy ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek.

vízNem ritka a kis, vagy igen kis ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain. A csekély ásványianyag-tartalmú ásványvizek 500 mg/l-nél kevesebb mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, míg az “ásványi anyagokban gazdag” megjelölésű ásványvizek 1500 mg/l-nél is több ásványi anyagot tartalmaznak.  Az átlagos ásványvizek ásványianyag-tartalma e két érték között van. A magasabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása a hőség idején kifejezetten ajánlott a szokásosnál nagyobb folyadék-, illetve ásványianyag-veszteség pótlására.

A vásárló a fogyasztói tájékoztató, a címke alapján tájékozódhat, ám sokan nem olvassák el a jelöléseket. Azt tanácsoljuk, hogy – akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli – a hőség napjaiban a csapvíz, más palackozott víz mellett, ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.water-1585192_960_720Természetesen a palackozott ásványvízre is érvényes a palackon feltüntetett minőség-megőrzési idő betartása. A felbontott palackos vizet – különösen a nem széndioxidos (csendes) vagy kis széndioxid tartalmúakat – lehetőleg ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöldségek a grillen

eteltcsakokosan

A tej világnapja

eteltcsakokosan

Húspótlók, alternatív fehérjeforrások

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató