Kedd hajnalban megérkezik a minden gyermek által várt Mikulás. Gondoljuk át, hogy milyen biztonságos és egészséges meglepetések kerüljenek a csizmákba. Legyen többségben a gyümölcs és kisebbségben a cukorka és más édesség. Nézzük át a szokásos alapanyagokat és a lehetséges felhasználási módokat!
Csonthéjasok
Óvatosan a földimogyoróval, mert az egyik legallergizálóbb csonthéjas. Egyre több gyermek allergiás rá és sok élelmiszerbe belekerülhet a gyártás során. Biztonságosabb a mogyoró, a mandula vagy a szelídgesztenye. Mindegyik csonthéjasra jellemző, hogy tápanyagban, rostban és vitaminokban gazdagok, kiemelten fontos az E- és C-vitamin tartalmuk, káliumot, kalciumot is bőségesen juttatunk a szervezetünkbe általuk. Korábbi cikkünkben részletesen leírjuk az jótékony hatásaikat. Érdemes minél több, hazai és jó minőségű csonthéjat tenni a Mikulás batyujába, így szívesebben eszik meg a gyerekek, mint máskor.
Földimogyoróból készítsünk inkább díszeket: http://konyhalal.cafeblog.hu/2013/12/04/felig-gasztroajandek-foldimogyoro-mikulas-es-tarsai-karacsonyfadisz/
Mandarin, narancs, banán
Alaposan mossák meg, akár körömkefével dörzsöljék le a citrusféléket mielőtt a gyerekek elfogyasztják, mivel különböző növényvédő szerek maradéka található a héjon, illetve a gyümölcsöt borító viaszrétegben. A címkén, csomagoláson mindenképpen jelölni kell, hogy felületkezelték-e a gyümölcsöt, valamint minden esetben fel kell tüntetni a származási országot. Kevesen tudják, de a banánt is meg kell mosni, mielőtt megesszük! A héjában ugyanúgy felgyűlhetnek vegyszerek és a leszedéstől kezdve sok kézen fut át, bármilyen bacilus és kosz maradhat a felületén.
Alma
Manapság már mindig csak a citrusokra gondolunk, de Mikulás idején még bőven van alma a kamrában és a régi versekben is “dió, alma, mogyoró” szerepel a felsorolásban, így nem lövünk mellé, ha almát adunk ajándékként. Az almában megtalálható vitaminok nem különböznek más gyümölcs vitamintartalmától, tartalmaz A-, B-komplex vitaminokat. C-vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az egyéb citrusféléké (citrom, narancs), mégis a benne megtalálható ásványi anyagoknak (kálium, kalcium, cink, fluor, jód, szelén) , pektinnek, antioxidánsoknak köszönhetően nagyon jó hatással van például az emésztésre és az immunrendszerünkre.
Csokoládé
Mivel a gyerekek csalódottak lennének, ha kimaradna az édesség, így egy kisebb csokoládé mikulás belefér a csomagba és az egészséges életmódba. Csokoládé vásárlásánál figyeljünk, hogy minőségi, magas tej- és kakaótartalmú készítményt válasszunk, kerüljük az olcsó bevonómasszából készült fajtákat. Akár kézműves csokit vagy saját készítésűt is csomagolhatunk. A csokoládé előnyeiről és hátrányairól korábbi cikkünkben olvashatnak.
További ötletek
- Látványos és egészséges ajándék egy kis üvegbe hámozott diót, mandulát, mazsolát és mogyorót tenni, majd feltölteni a maradék helyet mézzel.
- Kis üveg lekvár pl. csipkebogyóból.
- Házilag aszalt gyümölcsök, almachips (Vékonyra szeleteljük az almát és barna cukros fahéjban megforgatjuk, majd 100 fokos sütőben többszöri fordítással 2 órán át aszaljuk.).
- Házi készítésű mézeskalács vagy keksz.
Képek forrása: pctrs.network.hu, beresalexandra.hu, otletes-otthon.hu