Ételtcsakokosan

Mi is az a keresztszennyeződés? És hogyan kerülhetjük el?

2015. május 1.
csirke_szĂ­nes-400x298

A keresztszennyeződés során valamilyen módon betegséget okozó mikroorganizmust viszünk át a szennyezett – általában még nyers ételről – a másik ételre közvetett vagy közvetlen módon. Ilyen átviteli mód lehet a közös eszköz használata, a kezünk, vagy egyszerűen csak a helytelen élelmiszer-tárolás. Igen sok esetben a keresztszennyeződéssel megfertőzött étel elfogyasztása okozza az élelmiszer eredetű megbetegedéseket, azonban ezt kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük.

  • Mindig mossunk kezet ételkészítés előtt, és ételkészítés közben is a különböző konyhai műveletek (zöldségtisztítás, nyershús szeletelés, készétel tálalás, stb.) között.
  • Kezünkön a sebeket ragasszuk le vízálló sebtapasszal, és ne készítsünk ételt, ha betegek vagyunk, vagy ha bőrfertőzésünk van. Ha náthásak vagyunk, és nincs, aki elkészítse az ételt, akkor a konyhában használjunk szájmaszkot.
  • Vásárláskor tegyük külön táskába a nyers és a fogyasztásra kész termékeket.
  • A nyers húsokat a hűtőszekrényben a fogyasztásra kész élelmiszerek alatti polcra helyezzük, olyan edényben (tálban), amely megakadályozza, hogy a lecsöpögő húslé beszennyezze az alatta lévő élelmiszereket. (A hűtőszekrényben történő tárolásról itt olvashat részleteket.)
  • Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez (aprításához, darálásához), tálalásához.
  • Tárolás során különítsük el a nyers és a főtt ételeket, élelmiszereket.
  • Ne dolgozzunk nyers zöldséggel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk. Soha ne szeljünk sült húst vagy mosott salátát azon a vágódeszkán, amelyen a nyers húst, tisztítatlan salátát készítettük elő. Lásd cikk végén található képek!
  • Az ételeket mindig lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe.
  • A konyhai munkafelületeket rendszeresen tisztítsuk forró vízzel, tisztítószerrel.
  • Minden használat után tisztítsuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és száraz helyen tartsuk. Ha a szivacs már elszennyeződött, akkor kezdjünk másik szivacsot használni.
  • A konyharuhákat és a kötényeket gyakran mossuk ki magas hőfokon, száradás után vasaljuk át őket. Szennyeződések letörléséhez konyharuha helyett praktikusabb és biztonságosabb az eldobható papírtörlő használata.
  • A hűtőszekrény tisztán tartásáról sem szabad elfelejtkezni, rendszeresen takarítsuk ki a belsejét.
  • Tartsuk távol a konyhától a háziállatokat.

Az alábbi képek szemléltetik a nyers hús felületén található és konyhai eszközökön megtelepedő baktériumokat, valamint az azonos eszközök (vágódeszka és kés) használatával okozott keresztszennyeződést.

1. Csirke aprítása a vágódeszkán (Figyelem! Nem szabad nyers húst és a zöldséget egyszerre, ugyanazon a vágódeszkán aprítani!).
csirke_szĂ­nes-400x298csirke_szines-400x300
2. A vágódeszka a használata után a nyers hús leve és a kórokozók képe:
vágódeszka_színes-400x300 vágódeszka_kék-400x300
3. A késen és a csapon megtapadó baktériumok képe:
csap_színes-400x302 csap_kék-400x299
4.A nyers csirke aprításánál használt vágódeszkát és kést nem szabad nyers zöldségek aprításához használni!
deszak2_színes-400x292deszka2_kék-400x299
5. A kész saláta és a keresztszennyeződéssel rákerült baktériumok képe:
saláta_színes-400x294 saláta_kék-400x299
 
Képek forrása:
Jaap Wagenaar előadása, Animal Sciences Group
Dr. Henk van der Zee, Food Inspectorate

Kapcsolódó tartalmak


Kívül belül szépít az uborka

Az uborka levelét, termését és gyökerét már régóta hasznosítják az ismert jótékony hatásai miatt. Nagyon gazdag ásványi anyagokban, főként foszfor, kálium, magnézium, nátrium és vastartalma jelentős, ezen kívül sokféle vitamint is tartalmaz.
Tovább olvasom

Páratlan páros – cseresznye és meggy

Május és június nem telhet el anélkül, hogy cseresznye és meggy ne kerüljön az asztalunkra. A piacon és a kertekben nagyon sokféle fajtával találkozhatunk és nem is mindig könnyű eldönteni elsőre, hogy melyikkel van dolgunk, különösen akkor, ha a cseresznye és a meggy vérvonala keveredik.
Tovább olvasom

Related posts

Mire ügyeljünk citrusfélék fogyasztása előtt?

eteltcsakokosan

Balkonon termesztett fűszernövények

eteltcsakokosan

Zöldek és zöldségek

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató