Ételtcsakokosan

Mi is az a keresztszennyeződés? És hogyan kerülhetjük el?

2015. május 1.
csirke_szĂ­nes-400x298

A keresztszennyeződés során valamilyen módon betegséget okozó mikroorganizmust viszünk át a szennyezett – általában még nyers ételről – a másik ételre közvetett vagy közvetlen módon. Ilyen átviteli mód lehet a közös eszköz használata, a kezünk, vagy egyszerűen csak a helytelen élelmiszer-tárolás. Igen sok esetben a keresztszennyeződéssel megfertőzött étel elfogyasztása okozza az élelmiszer eredetű megbetegedéseket, azonban ezt kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük.

 • Mindig mossunk kezet ételkészítés előtt, és ételkészítés közben is a különböző konyhai műveletek (zöldségtisztítás, nyershús szeletelés, készétel tálalás, stb.) között.
 • Kezünkön a sebeket ragasszuk le vízálló sebtapasszal, és ne készítsünk ételt, ha betegek vagyunk, vagy ha bőrfertőzésünk van. Ha náthásak vagyunk, és nincs, aki elkészítse az ételt, akkor a konyhában használjunk szájmaszkot.
 • Vásárláskor tegyük külön táskába a nyers és a fogyasztásra kész termékeket.
 • A nyers húsokat a hűtőszekrényben a fogyasztásra kész élelmiszerek alatti polcra helyezzük, olyan edényben (tálban), amely megakadályozza, hogy a lecsöpögő húslé beszennyezze az alatta lévő élelmiszereket. (A hűtőszekrényben történő tárolásról itt olvashat részleteket.)
 • Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez (aprításához, darálásához), tálalásához.
 • Tárolás során különítsük el a nyers és a főtt ételeket, élelmiszereket.
 • Ne dolgozzunk nyers zöldséggel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk. Soha ne szeljünk sült húst vagy mosott salátát azon a vágódeszkán, amelyen a nyers húst, tisztítatlan salátát készítettük elő. Lásd cikk végén található képek!
 • Az ételeket mindig lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe.
 • A konyhai munkafelületeket rendszeresen tisztítsuk forró vízzel, tisztítószerrel.
 • Minden használat után tisztítsuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és száraz helyen tartsuk. Ha a szivacs már elszennyeződött, akkor kezdjünk másik szivacsot használni.
 • A konyharuhákat és a kötényeket gyakran mossuk ki magas hőfokon, száradás után vasaljuk át őket. Szennyeződések letörléséhez konyharuha helyett praktikusabb és biztonságosabb az eldobható papírtörlő használata.
 • A hűtőszekrény tisztán tartásáról sem szabad elfelejtkezni, rendszeresen takarítsuk ki a belsejét.
 • Tartsuk távol a konyhától a háziállatokat.

Az alábbi képek szemléltetik a nyers hús felületén található és konyhai eszközökön megtelepedő baktériumokat, valamint az azonos eszközök (vágódeszka és kés) használatával okozott keresztszennyeződést.

1. Csirke aprítása a vágódeszkán (Figyelem! Nem szabad nyers húst és a zöldséget egyszerre, ugyanazon a vágódeszkán aprítani!).
csirke_szĂ­nes-400x298csirke_szines-400x300
2. A vágódeszka a használata után a nyers hús leve és a kórokozók képe:
vágódeszka_színes-400x300 vágódeszka_kék-400x300
3. A késen és a csapon megtapadó baktériumok képe:
csap_színes-400x302 csap_kék-400x299
4.A nyers csirke aprításánál használt vágódeszkát és kést nem szabad nyers zöldségek aprításához használni!
deszak2_színes-400x292deszka2_kék-400x299
5. A kész saláta és a keresztszennyeződéssel rákerült baktériumok képe:
saláta_színes-400x294 saláta_kék-400x299
 
Képek forrása:
Jaap Wagenaar előadása, Animal Sciences Group
Dr. Henk van der Zee, Food Inspectorate

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mire ügyeljünk a tojások tárolásakor?

eteltcsakokosan

Fánk-i farsang

eteltcsakokosan

Mindig forrald fel!

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató