A keresztszennyeződés során valamilyen módon betegséget okozó mikroorganizmust viszünk át a szennyezett – általában még nyers ételről – a másik ételre közvetett vagy közvetlen módon. Ilyen átviteli mód lehet a közös eszköz használata, a kezünk, vagy egyszerűen csak a helytelen élelmiszer-tárolás. Igen sok esetben a keresztszennyeződéssel megfertőzött étel elfogyasztása okozza az élelmiszer eredetű megbetegedéseket, azonban ezt kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhetjük.
- Mindig mossunk kezet ételkészítés előtt, és ételkészítés közben is a különböző konyhai műveletek (zöldségtisztítás, nyershús szeletelés, készétel tálalás, stb.) között.
- Kezünkön a sebeket ragasszuk le vízálló sebtapasszal, és ne készítsünk ételt, ha betegek vagyunk, vagy ha bőrfertőzésünk van. Ha náthásak vagyunk, és nincs, aki elkészítse az ételt, akkor a konyhában használjunk szájmaszkot.
- Vásárláskor tegyük külön táskába a nyers és a fogyasztásra kész termékeket.
- A nyers húsokat a hűtőszekrényben a fogyasztásra kész élelmiszerek alatti polcra helyezzük, olyan edényben (tálban), amely megakadályozza, hogy a lecsöpögő húslé beszennyezze az alatta lévő élelmiszereket. (A hűtőszekrényben történő tárolásról itt olvashat részleteket.)
- Soha ne használjuk ugyanazt a konyhai eszközt alapos mosogatás nélkül a nyers és a már megfőzött ételek szeleteléséhez (aprításához, darálásához), tálalásához.
- Tárolás során különítsük el a nyers és a főtt ételeket, élelmiszereket.
- Ne dolgozzunk nyers zöldséggel olyan vágódeszkán, melyet előtte nyers hús előkészítésére használtunk. Soha ne szeljünk sült húst vagy mosott salátát azon a vágódeszkán, amelyen a nyers húst, tisztítatlan salátát készítettük elő. Lásd cikk végén található képek!
- Az ételeket mindig lefedve tegyük be a hűtőszekrénybe.
- A konyhai munkafelületeket rendszeresen tisztítsuk forró vízzel, tisztítószerrel.
- Minden használat után tisztítsuk le a szivacsról az élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki és száraz helyen tartsuk. Ha a szivacs már elszennyeződött, akkor kezdjünk másik szivacsot használni.
- A konyharuhákat és a kötényeket gyakran mossuk ki magas hőfokon, száradás után vasaljuk át őket. Szennyeződések letörléséhez konyharuha helyett praktikusabb és biztonságosabb az eldobható papírtörlő használata.
- A hűtőszekrény tisztán tartásáról sem szabad elfelejtkezni, rendszeresen takarítsuk ki a belsejét.
- Tartsuk távol a konyhától a háziállatokat.
Az alábbi képek szemléltetik a nyers hús felületén található és konyhai eszközökön megtelepedő baktériumokat, valamint az azonos eszközök (vágódeszka és kés) használatával okozott keresztszennyeződést.
1. Csirke aprítása a vágódeszkán (Figyelem! Nem szabad nyers húst és a zöldséget egyszerre, ugyanazon a vágódeszkán aprítani!).
2. A vágódeszka a használata után a nyers hús leve és a kórokozók képe:
3. A késen és a csapon megtapadó baktériumok képe:
4.A nyers csirke aprításánál használt vágódeszkát és kést nem szabad nyers zöldségek aprításához használni!
5. A kész saláta és a keresztszennyeződéssel rákerült baktériumok képe:
Képek forrása:
Jaap Wagenaar előadása, Animal Sciences Group
Dr. Henk van der Zee, Food Inspectorate