Ételtcsakokosan

Mi az a hőmérsékleti veszélyzóna?

2018. június 27.

homvesz
Az élelmiszerek esetében hőmérsékleti veszélyzóna az a hőmérsékleti tartomány, amely az élelmiszerek romlását, vagy megbetegedést okozó mikroorganizmusok számára kedvező hőmérséklet, ami a hűtési, vagy hőkezelés tartomány közé esik. +5 °C–+10 °C között a legtöbb mikroorganizmus szaporodása lelassul, míg a +75 °C fölött a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó vegetatív mikroba elpusztítható. A baktériumok rohamos szaporodásához a +30 –+40 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb. +50–+60 °C körül a baktériumok száma és szaporodása csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, spórák, amelyek az étel hosszabb eltartása során ismét elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.
Kisebb dobozokba kiadagolva a maradék étel gyorsabban lehűl és hamarabb kerülhet a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. Praktikus megoldás is, hiszen mindig csak annyi ételt kell elővenni, amennyire éppen szükség van. A hőmérsékleti veszélyzóna elkerülésének legbiztosabb módja a gyors lehűtés. A hőmérsékletek ellenőrzésében hűtőhőmérő használata is segítség lehet.
A normál, háztartási hűtőszekrény hőmérséklete 0–+5 °C közé legyen beállítva. A hűtőszekrényt nem célszerű túlzsúfolni, mert a hűtést biztosító levegő nem tud keringeni, emiatt csökken a hűtési hatásfok.
Gyorsan romlandó élelmiszerek esetében szállítás közben is gondoskodni kell a hőmérséklet megtartásáról, hőszigetelő tárolók, dobozok, táskák segítségével.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Bővülő kínálat

eteltcsakokosan

Honnan tudhatom hogy?…

eteltcsakokosan

Hogy lehetséges importálni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató