Ételtcsakokosan

Készítsünk rózsalekvárt!

2021. szeptember 13.

Mielőtt meghökkennénk a rózsalekvár hallatán, szögezzük le, hogy a rózsa is az ehető virágok csoportjába tartozik, a keleti konyha régóta használja. A színpompás szirmokból igazán különleges lekvár készíthető.

De vajon ehető-e minden rózsa? A válasz nem. Van pár olyan virág, amit rózsának nevezünk, de valójában nem a rózsafélék családjába tartozik. Pl.: pünkösdirózsa, bazsarózsa – ezek mérgezőek!
Soha ne fogyasszunk virágboltból vagy kertészetből származó virágot, hiszen szinte biztos, hogy azokat növényvédő szerekkel kezelték. A parkokból se szedjünk szirmokat, nemcsak mert nem illik, hanem mert azok is lehetnek növényvédő szerrel kezeltek. Ha biztosra akarunk menni, akkor csak olyan virágokat használjunk fel, amelyeknek ismerjük az eredetét!
Minél illatosabb, annál ízletesebb. A piros, sötétvörös rózsából készíthető a legízletesebb lekvár. Az elvirágzásnak indult, de még egyben lévő, nem száraz rózsák szirmai ideálisak dzsemhez, lekvárhoz. Miután leszedtük, lehetőleg egy órán belül használjuk fel.
A rózsalekvár elkészítéséhez szükségünk lesz: 1 vödör, 10 l rózsasziromra, 60 dkg cukorra, 1 ek. citromsavra, fél csomag zselésítő fixre. Az edényeket, üveget és a tetőket meleg mosogatószeres vízzel alaposan mossuk el, szükség esetén fertőtlenítsük, öblítsük, majd szárítsuk meg. A befőzés megkezdése előtt, illetve közben is többször mossunk alaposan kezet. A szirmokat gondosan mossuk meg, majd tegyük lábosba, öntsünk hozzá 3 dl vizet, és közepes lángon melegítsük. A szirmok néhány perc elteltével összeesnek. Adjuk hozzá a cukrot, pépesítsük botmixerrel. 5 percig főzzük tovább, majd még forrón töltsük üvegekbe, zárjuk a kupakokkal. A lezárt üvegeket kb. 10 percre állítsuk fejtetőre. Végül száraz dunsztba tegyük kihűlésig.
A tartósítás sikerének feltétele, hogy a befőzéshez használt üveg (és teteje) különösen tiszta legyen. A kézi mosogatás nem mindig elegendő, a mosogatógép szárító funkciója, sütőben, mikrohullámú sütőben való sterilizálása nagyobb hatékonysággal pusztítja el a mikroorganizmusokat.
Az EU-ban több virág új élelmiszernek minősül, amely kizárólag előzetes uniós engedélyeztetést követően hozható forgalomba. Több, toxikus hatású vegyületet tartalmazó virág is létezik, melyek károsak lehetnek az emberi szervezetre, illetve allergiás reakciót is kiválthatnak. Bármely virág élelmiszerként történő fogyasztása előtt ezért mindenképpen szükséges meggyőződni arról, hogy valóban ehető virágot és annak ehető részét fogyasztjuk-e.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kirándulj okosan!

eteltcsakokosan

Újrahasznosítható bevásárló zacskók tisztítása

eteltcsakokosan

10 DOLOG… AMIT A BÚZÁRÓL TUDNI KELL

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató