Ételtcsakokosan

Mi a különbség?…

2021. július 1.

Mi a különbség a fagyasztott és a gyorsfagyasztott élelmiszer között?


A hőelvonással való tartósításnak két módja van: a hűtés és a fagyasztás. Mindkettő lényege az, hogy lelassítja, illetve megszünteti az élelmiszerekben végbemenő kémiai (10 oC-os csökkenés a kémiai folyamatok intenzitását 50%-kal csökkenti) és biokémiai reakciókat, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciókat, valamint lelassítja, megszünteti a húsban lévő mikrobák szaporodását és egyéb életjelenségeit. Hogy ezen feladatokat milyen mértékben valósítja meg, függ elsősorban az alkalmazott alacsony hőmérséklettől és annak időtartamától, másodsorban az élelmiszer kémiai összetételétől, a relatív páratartalomtól és a légmozgástól.
A fagyasztás és gyorsfagyasztás közötti különbség a fagyasztás technológiájában van.
Lassú fagyasztáskor az élelmiszerben óriási jégkristályok képződnek, melyek a termék felolvadáskor megsértik a sejtfalat, így az élelmiszer értékes tápanyagokat veszít, laza, petyhüdt, élvezhetetlen lesz. Gyorsfagyasztott az az élelmiszer, amelyet a „gyorsfagyasztás” néven ismert olyan fagyasztási eljárásnak vetnek alá, amely a lehető leggyorsabban (szinte sokkolásszerűen) megfagyasztja és az eljárás végére hőmérséklete a termék minden pontján –18 °C vagy ennél alacsonyabb lesz. Ennek következtében az élelmiszerekben jelen levő nagy mennyiségű víz apró apró, homokszerű jégkristályok formájában fagy meg, melyek a termék felengedtetésekor kevésbé roncsolják a sejtfalat, a kiengedett termék kevesebb levet ereszt, jobban megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, illatát.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kaphatok-e valamilyen betegséget…?

eteltcsakokosan

Kiváló cukorhelyettesítő a datolya

eteltcsakokosan

7 hétköznapi főzési baki

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató