Ételtcsakokosan

Mi a különbség?…

2021.07.01.Nincs hozzászólás

Görgess lejjebb!

Mi a különbség a fagyasztott és a gyorsfagyasztott élelmiszer között?


A hőelvonással való tartósításnak két módja van: a hűtés és a fagyasztás. Mindkettő lényege az, hogy lelassítja, illetve megszünteti az élelmiszerekben végbemenő kémiai (10 oC-os csökkenés a kémiai folyamatok intenzitását 50%-kal csökkenti) és biokémiai reakciókat, ez utóbbiak között elsősorban az enzimreakciókat, valamint lelassítja, megszünteti a húsban lévő mikrobák szaporodását és egyéb életjelenségeit. Hogy ezen feladatokat milyen mértékben valósítja meg, függ elsősorban az alkalmazott alacsony hőmérséklettől és annak időtartamától, másodsorban az élelmiszer kémiai összetételétől, a relatív páratartalomtól és a légmozgástól.
A fagyasztás és gyorsfagyasztás közötti különbség a fagyasztás technológiájában van.
Lassú fagyasztáskor az élelmiszerben óriási jégkristályok képződnek, melyek a termék felolvadáskor megsértik a sejtfalat, így az élelmiszer értékes tápanyagokat veszít, laza, petyhüdt, élvezhetetlen lesz. Gyorsfagyasztott az az élelmiszer, amelyet a „gyorsfagyasztás” néven ismert olyan fagyasztási eljárásnak vetnek alá, amely a lehető leggyorsabban (szinte sokkolásszerűen) megfagyasztja és az eljárás végére hőmérséklete a termék minden pontján –18 °C vagy ennél alacsonyabb lesz. Ennek következtében az élelmiszerekben jelen levő nagy mennyiségű víz apró apró, homokszerű jégkristályok formájában fagy meg, melyek a termék felengedtetésekor kevésbé roncsolják a sejtfalat, a kiengedett termék kevesebb levet ereszt, jobban megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, illatát.

Legfrissebb cikkek


Biztosan jó, ha „steril”?


Tovább olvasom

Hiánypótló „lejárati útmutató” készült


Tovább olvasom

Related posts

Botulizmus gyanú egy magyar pesto-nál!

eteltcsakokosan

Vajon kicsírázik? Boltokban a virág vetőmagok

eteltcsakokosan

Kardeván Endre: szükség volt a magyar termék rendeletre

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató