Albertfalvai Óvoda Ezüstfenyő Óvoda Katica csoportja készítette az alábbi mézeskalácsot
Az óvodában két speciális csoportban a légúti megbetegedésben és ételallergiával küzdő gyermekek gyógyító ellátásának a feltételei adottak. A gyermekek egészségvédelme az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel, ezért a berendezéseket, eszközöket is a fejlesztéshez igazítottuk.
Minden évben hagyomány, hogy karácsonykor készítünk mézeskalácsot, természetesen olyat, amelyet a csoportunkba járó ételallergiás gyermekek is fogyaszthatnak. Jelenleg csoportunkba járó ételallergiás gyermekek tej – , és tojásmentes étkezésben részesülnek, így az idei mézes receptünket is ehhez igazítottuk., így ismét a már régóta is kedvenc receptünket vettük elő a: Tej –, tojásmentes mézeskalács. A képen jól látszik, hogy gyermekeink is aktív részesei a mézeskalácsütésnek és díszítésnek is.
A pályázaton ezt a receptet szeretnénk közzétenni, hogy esetleg tudjunk segíteni ételallergiával küzdő gyermeknek és családnak.
Hozzávalók
- 25 dkg méz
- 50 dkg liszt
- 12 dkg növényi vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- ½ csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 1 darab narancs reszelt héja
- 1 darab citrom reszelt héja
- Vagy ( fahéj, szerecsendió, mézeskalács fűszerkeverék, 1 kisebb mandarin leve narancs helyett)
Elkészítése
Langyos mézben feloldjuk a vajat, a többi hozzávalót összekeverem egy mély tálban. Hozzáadom a vajas mézet és összegyúrom. Egy kicsit ragacsos tésztát kapok, amit fóliával lefedve 1 óra hosszára a hűtőbe teszek. Amikor lehűlt és már nem ragacsos újra átgyúrom, 0,5 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom a karácsonyi mintákkal. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem 175 fokos, előmelegített sütőbe és 10 percig sütöm.
Máz: A citromlevet és a porcukrot összekeverjük, és ecsettel befestjük a tetejét.
- Barna máz: kakaó + citromlé
- Világos barnamáz: fahéj + citromlé.