Ételtcsakokosan

Mézeskalács ételallergiásoknak is

2017. január 30.

Albertfalvai Óvoda Ezüstfenyő Óvoda Katica csoportja készítette az alábbi mézeskalácsot

katica2Az óvodában két speciális csoportban a légúti megbetegedésben és ételallergiával küzdő gyermekek gyógyító ellátásának a feltételei adottak. A gyermekek egészségvédelme az átlagosnál nagyobb odafigyelést igényel, ezért a berendezéseket, eszközöket is a fejlesztéshez igazítottuk.

Minden évben hagyomány, hogy karácsonykor készítünk mézeskalácsot, természetesen olyat, amelyet a csoportunkba járó ételallergiás gyermekek is fogyaszthatnak. Jelenleg csoportunkba járó ételallergiás gyermekek tej – , és tojásmentes étkezésben részesülnek, így az idei mézes receptünket is ehhez igazítottuk., így ismét a már régóta is kedvenc receptünket vettük elő a: Tej –, tojásmentes mézeskalács. A képen jól látszik, hogy gyermekeink is aktív részesei a mézeskalácsütésnek és díszítésnek is.

A pályázaton ezt a receptet szeretnénk közzétenni, hogy esetleg tudjunk segíteni ételallergiával küzdő gyermeknek és családnak.

Hozzávalókkatica1

  • 25 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg növényi vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 darab narancs reszelt héja
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • Vagy ( fahéj, szerecsendió, mézeskalács fűszerkeverék, 1 kisebb mandarin leve narancs helyett)

Elkészítése

Langyos mézben feloldjuk a vajat, a többi hozzávalót összekeverem egy mély tálban. Hozzáadom a vajas mézet és összegyúrom. Egy kicsit ragacsos tésztát kapok, amit fóliával lefedve 1 óra hosszára a hűtőbe teszek. Amikor lehűlt és már nem ragacsos újra átgyúrom, 0,5 cm vastagra kinyújtom és kiszaggatom a karácsonyi mintákkal. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem 175 fokos, előmelegített sütőbe és 10 percig sütöm.

Máz:  A citromlevet és a porcukrot összekeverjük, és ecsettel befestjük a tetejét.

  • Barna máz: kakaó + citromlé
  • Világos barnamáz: fahéj + citromlé.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Szigorítás után jobb lesz a minőség

eteltcsakokosan

Idén is lesz szakácsverseny

eteltcsakokosan

Miben más mint a többi?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató