Az alábbi süteményt, a Gépmadár Óvodában, a Hupikék törpikék csoportban készítettük el, a magunk örömére és a szomszéd csoport Lucázó játékát megjutalmazandó.

Mézeskalács recept
Hozzávalók
- 1 tojás
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg porcukor
- 2 dl tejföl
- 2 ek (evőkanál) zsír
- 70dkg liszt
- 2 kk (kávéskanál) szódabikarbóna
- 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
Mi ezt a mennyiséget megdupláztuk, hogy nekünk is és a szomszédéknak is bőven jusson a kalácsból.
A tészta kidolgozása
Az egész tojást a tojás sárgákkal és a porcukorral habosra keverjük. A tejfölt a zsírral és a langyos mézzel összekeverjük, majd a tojásos keverékhez adjuk, és alaposan összedolgozzuk.
A lisztet átszitáljuk a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a tojásos-mézes keveréket, és az egészet alaposan összegyúrjuk. 4-5 kis gombócot formázunk a tésztából, és hideg helyen egy éjszakát pihentetjük. Másnap kinyújtjuk 2-3 milliméter vékonyra, és különböző formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk.
Az ovisokkal úgy oldottuk meg a munkamegosztást, hogy részben mi nyújtottuk a tésztát nyújtófával, részben, hogy ne kelljen várniuk, maguknak lapítottak a gyerekek gombócból palacsintát, és azt szúrták ki.
Előmelegített sütőben 150 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alja már kissé sötétebb, de a teteje még puha.
Az eredeti recept említ tojás fehérjedísz receptet is, de kiscsoportosokkal még a sütemény kiszúrás is bonyolultnak bizonyult. Minden alkalommal a tészta közepébe nyomták ugyanis a kiszúrót, és csak a legügyesebbeknek sikerült önállóan szétválasztani a kiszúrt tésztát a többitől. Mindenféle kínálást megelőzve, sütés után, uzsonnára jóízűen lemeózták a készítő „kuktácskák”.
Nagyon büszkén kínálták a szomszéd nagycsoportosoknak, sőt az adventi készülődés során, még ajándékba is csomagoltak belőle a szeretteiknek.
Jó szívvel tudjuk ajánlani másoknak is, a munka és az evés örömét is!