Ételtcsakokosan

Mézeskalács a Hupikék törpikék csoporttól

2017. január 24.

Az alábbi süteményt, a Gépmadár Óvodában, a Hupikék törpikék csoportban készítettük el, a magunk örömére és a szomszéd csoport Lucázó játékát megjutalmazandó.

cookie-dough-1828605_640
A kép illusztráció.

Mézeskalács recept

Hozzávalók

  • 1 tojás
  • 3 tojás sárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 ek (evőkanál) zsír
  • 70dkg liszt
  • 2 kk (kávéskanál) szódabikarbóna
  • 2 kk mézeskalács fűszerkeverék

Mi ezt a mennyiséget megdupláztuk, hogy nekünk is és a szomszédéknak is bőven jusson a kalácsból.

A tészta kidolgozása

Az egész tojást a tojás sárgákkal és a porcukorral habosra keverjük. A tejfölt a zsírral és a langyos mézzel összekeverjük, majd a tojásos keverékhez adjuk, és alaposan összedolgozzuk.

A lisztet átszitáljuk a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a tojásos-mézes keveréket, és az egészet alaposan összegyúrjuk. 4-5 kis gombócot formázunk a tésztából, és hideg helyen egy éjszakát pihentetjük. Másnap kinyújtjuk 2-3 milliméter vékonyra, és különböző formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk.

Az ovisokkal úgy oldottuk meg a munkamegosztást, hogy részben mi nyújtottuk a tésztát nyújtófával, részben, hogy ne kelljen várniuk, maguknak lapítottak a gyerekek gombócból palacsintát, és azt szúrták ki.

Előmelegített sütőben 150 fokon 5-6 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha az alja már kissé sötétebb, de a teteje még puha.

Az eredeti recept említ tojás fehérjedísz receptet is, de kiscsoportosokkal még a sütemény kiszúrás is bonyolultnak bizonyult. Minden alkalommal a tészta közepébe nyomták ugyanis a kiszúrót, és csak a legügyesebbeknek sikerült önállóan szétválasztani a kiszúrt tésztát a többitől. Mindenféle kínálást megelőzve, sütés után, uzsonnára jóízűen lemeózták a készítő „kuktácskák”.

Nagyon büszkén kínálták a szomszéd nagycsoportosoknak, sőt az adventi készülődés során, még ajándékba is csomagoltak belőle a szeretteiknek.

Jó szívvel tudjuk ajánlani másoknak is, a munka és az evés örömét is!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Tüskés barátunk a szeder

eteltcsakokosan

Kézszárítás, de vajon mivel?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató