Ételtcsakokosan

10 dolog… Amit a kölesről tudni kell

2017. június 12.

A köles évezredek óta része az étrendünknek, az első termesztett növények egyike. Az, hogy még most is az asztalunkon van, ráadásul rengeteg különböző formában, bizonyítja érdemeit. Divatok jönnek, és mennek az étkezésben is, de a köles letaszíthatatlan a trónról.

longshan-millet-2322388_640

  1. A köles a pázsitfűfélék családjának tagja. Számos fűfélét kölesnek neveznek, amelynek a szemtermése élelmiszerként vagy takarmányként hasznosítható. A világon a legjelentősebb kölesfélék közé a gyöngyköles, az ujjasköles, az olasz muhar vagy más néven rókafarkú köles és a termesztett köles tartozik. Hazánkban a termesztett köles (Panicum miliaceum L.) fordul elő, főleg a sárga és a piros magvú fajták. A termesztettnköles seprű-, disznó- és Hersey-kölesként is ismeretes.
  2. Az elfeledett köles egyre népszerűbb, hiszen a reformkonyha hívei mellett a hagyományápolók is előszeretettel fogyasztják. Régebben sokan kizárólag baromfi- és madáreleségként tekintettek rá, pedig a rövid tenyészidejű köles az emberiség egyik legrégebbi gabonaféléje, amelynek fogyasztása manapság is széles körű az afrikai országok mellett Ázsia bizonyos területein.
  3. Évszázadokig néptáplálék volt hazánkban, amelyet gazdagok és szegények egyaránt rendszeresen fogyasztottak. Előbb az úri konyhából tűntek el a kásaételek, így a köles is a XVIII. század folyamán, majd lassan a köznép körében is vesztett a kása a rangjából. Új növények jelentek meg, például a burgonya elterjedését az állam is támogatta, majd a gabonakonjunktúra kibontakozásával 1850 körül elkezdődött a kölestermelés hanyatlása. Az évtizedek során a köles bizonyos vidékekről teljesen kiszorult, máshol még ették vacsorára és téli reggelire, azonban főétkezésre már csak a szegények eledele maradt. Legtovább a pásztorok fogyasztották.
  4. A köles hántolása során a külső, pelyvás héj kerül eltávolításra, majd a hántolt magot csiszolják és fényezik. A kölesliszt a technológiától függően lehet világossárga színű, amikor a hántolt, csiszolt kölest darálják le, illetve lehet szürkésebb árnyalatú, nagyobb hamutartalmú, amikor a kölest hengerek között őrlik. A köles könnyen avasodik, ennek hátterében a zsírtartalom, a többszörösen telítetlen zsírsavak és a nagy hidrolitikusenzim-aktivitás áll.
  5. A hidrotermikus, élelmiszer-ipari feldolgozási technológiával előállított, köles alapú élelmiszerek igen kedveltek. Kölespehely előállítható egyrészt az egész hántolt szemek gőzölése után lapítóhengerek segítségével, másrészt kölesdarából vagy -lisztből főzéssel és szárítóhengeres pelyhesítéssel. A puffasztott köles készítésekor a hántolt kölest előnedvesítik, pihentetik, ezután nagynyomású, zárt térben, puffasztóágyúban rövid ideig pörkölő, főző kezelésnek teszik ki, majd a nagy hő- és nyomáscsökkentés hatására a köles szinte felrobban. Az extrudált köles alapanyaga a meg felelő nedvességű kölesdara, amelyet egy vagy több extruder csigát tartalmazó házban nagy nyomáson rövid ideig hőkezelnek. A csigák az extruderfej nyílásán kipréselik a terméket, amely a nyomás- és hőmérséklet-különbség miatt expandálódik. Mindhárom termék színezhető és ízesíthető.
  6. A hagyományos kásákon túl a köles gyakorlatilag az előételtől a desszertig bezárólag étlapra kerülhet. A hurka töltésénél kiválthatja a rizst vagy a zsemlét, lehet rétes tölteléke, más lisztekkel kombinálva süthető belőle pékáru, de akár bébiétel összetevői között is szerepel, valamint lehet csíráztatni. A többféle ízben elérhető, ellenőrzött ökológiai gazdaságból származó, azaz bio kölesgolyó népszerű nassolnivaló. Ázsia bizonyos vidékein igen elterjedt a köleses, lapos lepénykenyér. Különböző erősségű szeszes italok alapanyaga. Jellegzetes, a Balkánon őshonos, egykor itthon is fogyasztott, de azután feledésbe merült ital a boza. A hántolás során eltávolított köleshéj pedig párna töltőanyagaként hasznosítható.
  7. A hántolt köles 100 grammjának energiatartalma 378 kcal, összesen 11,02 g fehérje, 4,22 g zsír, 72,85 g szénhidrát és 8,5 g élelmi rost van benne. Vitaminok közül számottevő a B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, E- és K-vitamin-tartalma, míg az ásványi anyagok közül kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot és cinket tartalmaz. A köles beltartalmi összetétele a fajtától függ. A brokkolihoz, a kelbimbóhoz, a káposztához vagy az édeskrumplihoz hasonlóan a köles goitrogén. Nem tartalmaz glutént, azonban gluténmentes étrend esetén a termék csomagolásán ellenőrizendő, hogy garantált-e a gyártó részéről a gluténmentesség.
  8. A pergős, párolt köles hasonló módon készül, mint a rizs, 100 gramm köleshez 3 dl vízet kell adni. A köleskását hagyományosan vízben zsírtalanul vagy zsírosan, hússal (birka, baromfi esetleg fürj húsával) vagy anélkül, illetve tejben, de Dél-Erdélyben savanyú káposzta levében is főzték. Az Alföldön a szabadban, bográcsban készítették a zsiradékon pirított köleskását, amely Karcagon jeles alkalmakkor manapság is kóstolható. Az Őrségben a mozsárban tört kölesből húsos kása vagy dödölle is készült, míg gabonavetés napján a gazda köleskását reggelizett, hogy bőséges legyen a termés.
  9. 2011-ben a kecskeméti barackos kölestorta lett az Ország tortája. A sárgabarackos desszertkülönlegesség piskótájába és krémjébe is került köles. A köleskása egyébként a böjti napok mellett az ünnepi étkezések része is volt egykor, így a kása jelentette a többnapos lakodalom utolsó fogását egészen a torta megjelenéséig.
  10. A köles a magyar mesékben is felbukkan. Illyés Gyula Az aranyköles című meséjében a jó tett helyébe jót várj elv érvényesül, amikor a legkisebb királyfi megosztja ételét egy rágcsálóval, így nemcsak az aranykölest sikerül megőriznie, hanem a szomszéd király lányát és fele királyságát is elnyeri. A Mátyás király hordja a köleszsákot című mesében ismét igazságot szolgáltat a király, míg a gonosz molnár elnyeri méltó büntetését.

Forrás: Új Diéta magazin XXIII. évfolyam, 1. szám

http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ud_2014_1.pdf

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Nyári jó tanácsok vásárláshoz, ételkészítéshez

eteltcsakokosan

Karantén kutatást indít a Nébih

eteltcsakokosan

Az ételhőmérő jelentősége a konyhában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató