Ételtcsakokosan

Mézes húsételek

2017. január 2.

Balázstól és keresztanyjától mézes húsételek receptjeit is kaptunk, íme:

A kép illusztráció. Forrás: Pinterest
A kép illusztráció. Forrás: Pinterest

Mézes csirkemell bundában
Hozzávalók:

  •  1 egész csirkemell kifilézve

A bundázáshoz:

  • 9 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1-1,5 dl víz
  • 1 csomag sütőpor

A mázhoz:

  • ketchup
  • chili
  • méz
  • 3-4 evőkanál szezámmag

Elkészítése:

A csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, sózzuk. Egy tálba beletesszük a bundázáshoz valókat (liszt, só, tojás, olaj, sütőpor), és a vízzel felöntve sűrű masszát készítünk. Elkészítjük a mázat is: ízlés szerinti ketchupot, mézet, chilit és a szezámmagot összekeverjük. A húst beleforgatjuk a bundázáshoz elkészített masszába, majd forró olajban sütjük. Amikor a húskockát beletesszük a bő, forró olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje. A megsült húsfalatokat lecsepegtetjük, és rögtön a mázba forgatjuk, majd tálra tesszük.

Chilis-mézes csirkecsíkok üvegtésztával
Hozzávalók:

  • 50 dkg üvegtészta
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 1 chili
  • 2 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 paradicsom
  • 2 zsenge cukkini
  • 2 kisebb sárgarépa
  • körömnyi friss gyömbér
  • frissen őrölt bors
  • kevés olaj

Elkészítése:

Az üvegtésztát forrásban lévő vízbe beáztatjuk, félretesszük, míg elkészítjük a csirkét. A sárgarépát megpucoljuk és a cukkinivel együtt vékony szalagokat gyártunk belőlük a zöldséghámozóval, a paradicsomot apró kockákra vágjuk. A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajon elkezdjük pirítani, hozzáadunk néhány karika friss chilit, rácsorgatjuk a mézet és kis ideig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott friss gyömbért, szójaszószt, felkockázott paradicsomot és a zöldségszalagokat. Kevés víz hozzáadásával addig főzzük, míg a zöldségek ress-ropogósra párolódnak. Hozzákeverjük a lecsepegtetett üvegtésztát és ha szükséges még szójaszósszal ízesítjük.

Mézes szűzpecsenye
Hozzávalók 2-3 adag
A húshoz:

  • 1 kisebb szűzpecsenye
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt csili
  • 1 ek méz
  • olívaolaj, só

A hagymához:

  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 2-3 ek balzsamecet

A tortilla utánzathoz ( 8 db):

  • 10 dkg sima liszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 3 dkg (~ 2 ek) olívaolaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1 csipet só
  • a tálaláshoz tejföl (esetleg némi átpréselt fokhagymával, sóval, borssal ízesítve) és Tabasco bőségesen

Elkészítése

A tortillához a liszteket, olajat, vizet, sót habverővel csomómentesre keverem. Sűrűbb palacsintatészta állagúnak kell lennie. Félreteszem pihenni legalább 15 percre. Lehetőleg vastag aljú teflon serpenyőben kis merőkanálnyi adagokban sütöm, akár a palacsintát. Ha nem teflon a serpenyő, akkor természetesen ki kell olajozni minden sütés előtt. Addig sütöm mérsékelt lángon mindkét oldalát, amíg a tortillához hasonlóan aranybarna pöttyök nem keletkeznek rajta. Tálalásig alufóliával letakarva melegen tartom.
A hagymát meghámozom, először félbe, majd nagyon vékony szeletekre vágom. Az olívaolajon alacsony láng fölött, időnként megkavargatva (teflonserpenyő itt is előny) addig sütöm, amíg a hagyma aranyszínűvé nem válik (de nem ég meg!). Ekkor hozzáadom a balzsamecetet, csipet sót, és addig sütöm, amíg az összes nedvesség elillan alóla. Ezzel a hagyma elkészült, tálkába szedem és melegen tartom tálalásig.
A húshoz a lehártyázott, megtisztított szűzpecsenyét fél centi széles, 5 centi hosszú csíkokra vágom. Olívaolajat hevítek, és ebben nagy láng fölött megsütöm a húst, lehetőleg széles teflon serpenyőben, hogy ne párolódjon a saját levében, csak piruljon. Amikor a hús elkezd színt kapni, megy hozzá a finomra felaprított fokhagyma, a csili, fahéj és a méz. Alacsonyabb lángon együtt sütöm még fél percig, majd a hús elkészült, tálkába szedem. Az összeállításnál a tésztába pakoljuk a húst, a hagymát, a tejfölt, bőségesen meglocsoljuk Tabascoval, majd feltekerjük, mint a tortilla tekercseket.
Ízlés szerint kerülhet még bele guacamole, sajt, mondjuk cheddar, zöldsaláta.

Élelmiszer-biztonsági tippekért kattints a képre:
receptor_index_258x220_1014

Kapcsolódó tartalmak


Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Biztonság – forró napokon is

Itt a nyár, a forróság, olvadozunk, mint a vaj. Ilyenkor még nagyobb odafigyelést igényel egy kerti parti menüjének megtervezése, előkészítése. Milyen ételekkel és hogyan készüljünk a forró napokra, hogy ne egy gyomorrontás vessen véget a nyaralásnak?
Tovább olvasom

Related posts

PARADICSOM: A nyár kedvelt zöldsége

eteltcsakokosan

Esküvői menük – kicsit másképp

eteltcsakokosan

A tálalás

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató