Ételtcsakokosan

Disznót vágna? Tippek, praktikák a biztonságos előkészületekhez

2018. január 10.

Disznóvágással foglalkozó cikksorozatunk mai részében a házi disznóvágás előkészületeinek alapvető higiéniai szabályait állítjuk célkeresztbe.
Egészséges állat

A biztonságos és minőségi disznóvágás alappillére, hogy egészséges állatot vásároljunk. A sertést levágás előtt 12 órán át koplaltatni kell, hogy kevesebb salakanyag maradjon a bélrendszerben, így a vágás során kevesebb szennyeződéssel számolhatunk és a bél tisztítása is egyszerűbb lesz. Ugyanakkor pihentetni is kell a sertést, mert a hajszolt állat izomszövetében felgyülemlő vér következtében a kivéreztetés nem lesz megfelelő. A nagy vértartalmú hús és a belőle készült termékek fogyaszthatósági ideje jelentősen lerövidül.
sertés
 
A disznóvágás során ne használjunk fel ismeretlen eredetű állatból, nem hivatalos kereskedelemből származó húst, vagy félsertést, mert ezek fertőzöttsége nem zárható ki. Amint azt korábbi cikkünkben (ide link) írtuk, a Trichinellával fertőzött nyers húst felhasználása, illetve a nem megfelelően hőkezelt hús vagy húskészítmény elfogyasztása súlyos megbetegedést okozhat. Bármilyen elváltozást észlel az állaton vagy a húson, azt semmiképp ne használja fel! Házi disznóvágáskor is kérhető Trichinella-vizsgálat.
trihinella
Egészséges ember
A biztonságos húsfeldolgozáshoz elengedhetetlen a megfelelő személyi higiénia betartása. Disznóvágáson ne vegyen részt az, aki hasmenésben szenved vagy kezén valamilyen bőrbetegség található, hiszen a beteg ember fertőzés forrása lehet. A feldolgozott termékbe kerülő vírusok, baktériumok ételmérgezést okozhatnak.
Tiszta környezet

A vágás előtti napon érdemes előkészülni a munkához. Az asztalokat és a használni kívánt edényeket, eszközöket alaposan mosogassuk el. A mosogatáshoz, húsfeldolgozáshoz csak tiszta, ivóvíz minőségű vizet használjunk.
A disznóvágás során fontos a forró víz, hiszen baktériumölő hatással bír. A feldolgozást végzőknek a késeiket fertőtlenítés céljából ebben kell leöblíteni, illetve kezüket a töltések között szappanos vízzel megmosni, továbbá bármikor, amikor az szennyeződik.
Hand-Hygiene
Következő részünkben a feldolgozás folyamata során előforduló élelmiszer-biztonsági kérdésekkel foglalkozunk.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mit tartalmaz?…

eteltcsakokosan

Allergén az ételekben…

szucseva

A "kézműves" kifejezést ráírhatom…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató