Ételtcsakokosan

Disznót vágna? Tippek, praktikák a biztonságos előkészületekhez

2018. január 10.

Disznóvágással foglalkozó cikksorozatunk mai részében a házi disznóvágás előkészületeinek alapvető higiéniai szabályait állítjuk célkeresztbe.
Egészséges állat

A biztonságos és minőségi disznóvágás alappillére, hogy egészséges állatot vásároljunk. A sertést levágás előtt 12 órán át koplaltatni kell, hogy kevesebb salakanyag maradjon a bélrendszerben, így a vágás során kevesebb szennyeződéssel számolhatunk és a bél tisztítása is egyszerűbb lesz. Ugyanakkor pihentetni is kell a sertést, mert a hajszolt állat izomszövetében felgyülemlő vér következtében a kivéreztetés nem lesz megfelelő. A nagy vértartalmú hús és a belőle készült termékek fogyaszthatósági ideje jelentősen lerövidül.
sertés
 
A disznóvágás során ne használjunk fel ismeretlen eredetű állatból, nem hivatalos kereskedelemből származó húst, vagy félsertést, mert ezek fertőzöttsége nem zárható ki. Amint azt korábbi cikkünkben (ide link) írtuk, a Trichinellával fertőzött nyers húst felhasználása, illetve a nem megfelelően hőkezelt hús vagy húskészítmény elfogyasztása súlyos megbetegedést okozhat. Bármilyen elváltozást észlel az állaton vagy a húson, azt semmiképp ne használja fel! Házi disznóvágáskor is kérhető Trichinella-vizsgálat.
trihinella
Egészséges ember
A biztonságos húsfeldolgozáshoz elengedhetetlen a megfelelő személyi higiénia betartása. Disznóvágáson ne vegyen részt az, aki hasmenésben szenved vagy kezén valamilyen bőrbetegség található, hiszen a beteg ember fertőzés forrása lehet. A feldolgozott termékbe kerülő vírusok, baktériumok ételmérgezést okozhatnak.
Tiszta környezet

A vágás előtti napon érdemes előkészülni a munkához. Az asztalokat és a használni kívánt edényeket, eszközöket alaposan mosogassuk el. A mosogatáshoz, húsfeldolgozáshoz csak tiszta, ivóvíz minőségű vizet használjunk.
A disznóvágás során fontos a forró víz, hiszen baktériumölő hatással bír. A feldolgozást végzőknek a késeiket fertőtlenítés céljából ebben kell leöblíteni, illetve kezüket a töltések között szappanos vízzel megmosni, továbbá bármikor, amikor az szennyeződik.
Hand-Hygiene
Következő részünkben a feldolgozás folyamata során előforduló élelmiszer-biztonsági kérdésekkel foglalkozunk.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Sulibüfék terítéken

eteltcsakokosan

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

Hogy lehet küldeni?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató