Ételtcsakokosan

Mese habbal, szülinappal

2020. március 20.

Új elemmel, oktató jellegű mesekönyvvel bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oktatási programja. Az elsősorban 3. és 4. osztályosoknak szóló „Mese habbal, szülinappal” című történetet Gévai Csilla meseíró jegyzi. A kiadványt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mutatta be ma a Csillaghegyi Általános Iskolában.

 

A felnőtt lakosság berögzült szokásain nehezebb már változtatni, ezért is helyez nagy hangsúlyt a gyerekek oktatására szemléletformáló munkája során a Nébih. A 2018 márciusában indult oktatási program az óvódásoktól kezdve, az általános iskolásokon keresztül, egészen az egyetemistákig törekszik a tudás átadására. E munka legújabb eleme a Gévai Csilla által jegyzett „Mese habbal, szülinappal” című történet.

A kötet bemutató rendezvényén Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kiemelte, a Nébih mesekönyve valós és időszerű társadalmi problémákra reflektál. Azt az általános európai tendenciát veszi alapul, miszerint – a konyhakész, a házhoz szállított ételek és a növekvő arányú házon kívüli étkezés világában – a gyermekek egyre kevésbé tudják otthon ellesni az ételkészítés és az élelmiszerbiztonság gyakorlati alapjait. Márpedig Európában az élelmiszer-eredetű megbetegedések egyik leggyakoribb kiváltó oka épp a helytelen háztartási gyakorlat. Ezért is tűzte ki célul az Agrárminisztérium és a Nébih, hogy az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos alapvető gyakorlati ismereteket visszaillessze a vásárlók mindennapjaiba. A most megjelent mesekönyv segítségével a kisiskolások észrevétlenül, meseolvasás közben tehetnek szert a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapismeretekre.

A könyvben szereplő Lestyán Mátyás történetét Gévai Csilla meseíró álmodta meg és öntötte formába, míg a szakmai hátteret a Nébih munkatársai biztosították: Matyi – nem mindennapi módon – maga szeretné megsütni a születésnapi tortáját, amelyhez nagyszülei segítségét kéri. Velük és ikerhúgaival karöltve bevásárló-körútra indulnak, hogy minden összetevőt beszerezhessenek az emeletes és színpompás édességhez. A cselekmény előrehaladtával a gyerekek megismerkedhetnek többek között azzal, hogy mire figyeljenek oda bevásárlás közben, milyen sorrendben érdemes az élelmiszereket a kosárba tenni, de a történet felhívja a figyelmet a biztonságos ételtárolásra és a kézmosás fontosságára is.

A mesekönyv legfontosabb üzenete: ha helyesen bánunk az élelmiszereinkkel, azok egyszerre jelentenek kreatív kikapcsolódást és örömforrást az életünkben. Néhány apróságra kell csupán odafigyelnünk, hogy az örömbe ne keveredjen üröm.

A „Mese habbal, szülinappal” letölthető a Nébih weboldaláról vagy ezen az oldalon megtekinthető online. Az iskolák pedig intézményenként 35 nyomtatott példányt is igényelhetnek az oktatas@eteltcsakokosan.hu e-mail címen.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Lisztek és tulajdonságaik

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Sütemények dúsítója

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató