Ételtcsakokosan

Melyik ételhez milyen bor illik?

2015. szeptember 4.

Néha úgy tűnik, az ételekhez illő bor kiválasztásához valamiféle titkos szakértelemre van szükség, amely csak azoknak adatott meg, akik éveken át kísérletezgetnek a különböző ízpárosításokkal, és anyagilag is megengedhetik a legdrágább borok megvásárlását.

Ez viszont távolról sincs így. Magyarországon sok finom, jó minőségű hazai borhoz juthatunk kedvező áron. És hogy milyen ételhez milyen bort igyunk? A válasz egyszerű: azt, amit a nyelvünk az ételhez illőnek érez.

Az ételpárosításra kétféle lehetőség nyílik: az egyeztetés vagy a szembenállás. Az előbbit figyelembe véve, az ételnek és a bornak hasonló tulajdonságokkal kell rendelkezniük, amivel kölcsönösen erősítik egymást, míg a másik esetben ellentét áll fenn, s a két véglet egymást gyengítve teremt egyensúlyt. Érdemes próbálgatni, és figyelni, mit mihez találunk. Persze vannak olyan „ökölszabályok”, amik jó kiindulópontként szolgálnak. Sok családban az étkezés előtt hagyományosan töményebb italokat isznak étvágygerjesztőként. Valójában a gyomorba kerülő magas alkoholtartalmú ital nem növeli az emésztőnedvek termelését, hanem csökkenti. Az alacsony alkoholtartalmú, friss borok sokkal inkább megfelelnek aperitifnek.

borésétel

A borok közül könnyű, száraz borokat válasszunk, fehéret vagy rozét, esetleg száraz pezsgőt. Ugyanez vonatkozik az előételekre is, bár azok mellett a rozé már kevésbé ajánlott. A borokat hagyományosan a húsételek mellé szokás fogyasztani.

Csirke és pulyka mellé üde, finom illatú fehérborokat kortyolgassunk. Kacsához vagy paprikával készített csirkéhez már inkább magasabb savtartalmú bor, pl. egy gyümölcsösebb karakterű vörösbor illik, például kadarka vagy portugieser. Egyszerűbben elkészített libához keményebb, szárazabb fehérbor illik, de például egy aszalt szilvával körített, mártásban gazdag liba mellé a vörösbor jobban megfelel, például egy merlot. A sertéshúsra is igaz, hogy ha nem túl fűszeres, és könnyű a fogás, akkor savasabb, száraz fehérbor illik, de egy pörkölt már karakteresebb vörösbort kíván. Egy igazán fűszeres flekkenhez pedig még keményebb vörösbor dukál, például kékfrankos vagy pinot noir.

A marha mellé zamatos, nemes vörösborokat fogyasszunk, például pinot noirt vagy cabernet sauvignont. A vadak is vörösbort kívánnak, de a könnyedebb ízűek könnyebbeket, az erős ízűek pedig gazdag, zamatos borokat. Hagyományosan a halak mellé fehérbort szokás poharazni, abból is a könnyebb, zamatosabb, száraz fajtákat, mint amilyen a chardonnay vagy az olasz rizling. Ugyanakkor, ha a halételt fűszeresebben, gazdagabban készítjük el, mellé választott bor is legyen testesebb. A halászlé, mint általában a paprikával készített magyaros ételek, viszont már tájjellegű vörösbort kíván.

Amennyiben a desszert fogyasztása közben sem szeretnénk üresen hagyni a poharunkat, akkor félédes vagy édes fehérbort illetve édes pezsgőt válaszunk. Itt említeném meg, hogy mi magyarok igen jó helyzetben vagyunk, ha desszerthez kell bort választani, hiszen hazánkban készül a világ leghíresebb és legjobb desszertbora, mely minden édességhez remekül illik, sőt magában is kitűnő befejezése az étkezésnek, ez pedig nem más, mint a tokaji aszú.

Kép forrása: www.walthamfoodandwine.com

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Másképp süsd!

eteltcsakokosan

Így válassz zamatos gyümölcsöt!

eteltcsakokosan

Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági kérdések gyűjteménye

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató