Ételtcsakokosan

Mélyhűtöttet, biztonsággal

2013. július 19.
borso-300x200

 

borso-300x200

Bármekkora háztartást viszünk, a fagyasztószekrény vagy a mélyhűtő használata megkönnyíti életünket. A fagyasztás nagyszerű és kényelmes módja annak, hogy az élelmiszereink eltarthatósági idejét megnöveljük. Ahhoz, hogy biztonságosan tudjuk elfogyasztani a mélyhűtött termékeket, érdemes több dologra is odafi gyelnünk, akár boltban vásároljuk meg, akár otthon, saját magunk fagyasztjuk le őket.

BIZTONSÁGOSAK A FAGYASZTOTT ÉLELMISZEREK?
A fagyasztott termékek biztonságosak. Hoszszabb tárolási idő során a minőségi jellemzők  szenvedhetnek károsodást. Fagyasztás során az élelmiszer romlását okozó és kórokozó mikrobák növekedése leáll. A felengedés során  ezek a mikrobák újra aktívak lesznek, így a kiolvadt termékeket ugyanúgy kell kezelni, mint más egyéb romlandó élelmiszert.
MIRE FIGYELJÜNK VÁSÁRLÁSKOR?

 •  A mélyhűtött termékek csomagolását alaposan figyeljük meg! Ha belül zúzmarás, vagy a termék egy tömbbé fagyott össze benne, inkább ne vegyük meg! Ez kiolvadásra és újrafagyásra utalhat.
 • Lejárt, sérült csomagolású készítményt ne vásároljunk meg!
 • Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, –18ºC-on tárolják!
 • Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! Vigyünk magunkkal több zacskót, szatyrot, hogy a különböző termékek (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) ne szennyezhessék egymást. A fagyasztott élelmiszerek hazaszállításához készüljünk hűtőtáskával is, főleg a nyári hőség idején!

VÁSÁRLÁSKOR MINDIG FIGYELJÜNK A TERMÉKEK MINŐSÉG-MEGŐRZÉSI, ILLETVE FOGYASZTHATÓSÁGI IDEJÉRE, A CSOMAGOLÁS ÉPSÉGÉRE!

AGGÓDNOM KELL, HA BEBARNULT A FAGYASZTOTT TERMÉK?
Egyes mélyhűtött termékeknél színváltozást fi gyelhetünk meg (például húsoknál, csontoknál). A különböző élénkpiros színű húsok színe besötétülhet, bebarnulhat. Ennek oka az oxigénhiány, fagyási sérülés vagy a túl hosszú
tárolási idő lehet. Zöldségek, gyümölcsök és főtt készételek esetében a szín megfakulhat. amelyet okozhat a túl hosszú idejű tárolás, esetleg a csomagolás sérülése. A sérült csomagolású terméket inkább dobjuk ki! Ha más egyéb, aggodalomra okot adó elváltozást nem fedezünk fel a terméken, akkor a színváltozás csak a minőségbeli eltérést jelzi.
MIRE VIGYÁZZUNK A KIOLVASZTÁS SORÁN?
A legbiztonságosabb módja a kiolvasztásnak, ha lassan, hűtőszekrényben olvasztjuk fel a fagyasztott élelmiszert. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább! Az olvasztás során figyeljünk arra, hogy
a kiolvasztani kívánt terméket gondosan különítsük el a többi élelmiszertől. Különösen húsoknál ügyeljünk rá, hogy a kiolvadó lé/húslé ne csepeghessen le, ne folyjon ki, ezzel beszennyezve a többi élelmiszert. A kiolvadt
lében mikrobák lehetnek, amelyek a fogyasztásrakész élelmiszerekre rákerülve az emberi szervezetben megbetegedést okozhatnak. Teljes egészében kiolvadt termékeket ne fagyasszunk le újra!
MIRE FIGYELJÜNK FELHASZNÁLÁSKOR?
A fagyasztott húsokat a lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át. A legmegfelelőbb, ha az étel belseje is eléri a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül. A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban
tegyük forrásban lévő vízbe. Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.
AZ OTTHONI FAGYASZTÁS FŐBB SZABÁLYAI

 • Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Előfordulhat nagyobb hűtő ládáknál, hogy megfeledkeztünk pár lefa gyasz tott élelmiszerről. Ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett minőségmegőrzési időt! Ha a csomagolás megsérült, vagy úgy látjuk, a termék külsőleg eltér a szokásostól, inkább dobjuk ki azt.
 • Tartsuk tisztán a fagyasztót! A különböző csomagolásból kihullott élelmiszer-maradékokat, szennyeződéseket távolítsuk el, töröljük ki!
 • Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a kereszt -szennyeződést is.
 • Miután rendet raktunk és ki is takarítottuk a fagyasztót, új élelmiszereket helyezhetünk el benne.
 • Mielőtt bármit is lefagyasztunk, mindig alaposan mossunk kezet a munka megkezdése előtt! Egyszerre csak egy ételféleséggel foglalkozzunk!
 • A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket az erre a célra használható fagyasztó tasakba!
 • Fagyasztott élelmiszereink csomagolására mindig írjuk rá, mit tartalmaz, és a fagyasztás időpontját is! Felhasználáskor kövessük az „ami először került be, először kerüljön ki” elvet, azaz: a legrégebben eltett ételeket igyekezzünk leghamarabb felhasználni!

MI A TEENDŐ ÁRAMSZÜNET ESETÉN?
Kinyitás nélkül a hűtőszekrényben kb. 4 órán keresztül, mélyhűtőnél ennél tovább is megőrizhető a megfelelő hőmérséklet. Ezen időtartamon túl az élelmiszerek kezdenek felmelegedni, ami lehetőséget ad a kórokozóknak az elszaporodáshoz. Ha hosszabb ideig fennáll az áramszünet, érdemes szárazjeget vagy kész koktéljeget beszerezni és azt elhelyezni a mélyhűtőben. Érdemes hűtő táskához való jégakkuinkat fagyott állapotban tárolni, ilyen esetben segíthetnek megtartani a kívánt hőmérsékletet. A mélyhűtőben tárolt élelmiszerek, ételek biztonságosak, ha nem engedtek fel teljesen, ha belsejükben még érezhetően jégkristályok vannak. Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de megbetegedéssel nem kell számolni). A felengedett, de még hideg, érzékszervileg kifogástalan termékek alapos sütés-főzés után elfogyaszthatók. A felengedett, felmelegedett, vagy érzékszervi (szín, szag) elváltozást mutató termékeket ne használjuk fel!

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Tanácsok utazóknak

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a teáról tudni kell

eteltcsakokosan

Konkrét – Népszerű strandételek nyomában

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató