Ételtcsakokosan

Hogyan készítsünk jó hamburgert otthon?

2017. augusztus 17.

Ha még nem próbáltuk, itt az ideje: süthetünk kolbászt, steak-et és hamburgerpogácsát otthon is. Az viszont nem mindegy, melyiket mennyire sütjük át.

burger-1835192_640

A steak-re kérget minden esetben sütni kell. A hamburgerbe való húspogácsát viszont nem szabad fokozatok szerint sütni. Az FSA (Food Standars Agency – élelmiszerbiztonsággal foglalkozó független brit ügynökség) oldalán olvashatjuk a steak és a húspogácsa eltérő sütésére vonatkozó magyarázatot. A hússzelet esetében túlnyomóan a hús felületén telepednek meg a baktériumok és egyéb kórokozók (melyek élelmiszer eredetű megbetegedést okozhatnak), ezért a hús külsejét kell jól átsütni és a belseje nyers maradhat. Ellenben a darált hús teljes felületén elszaporodnak a kórokozók, például az E-coli vagy a szalmonella baktérium. Tehát a darálmány belsejének is jól át kell sülnie. Jól átsült a húspogácsa, ha végig forrón gőzölög, a nyomás vagy szúrás hatására kibuggyanó lé átlátszó, és felvágva nem rózsaszín, hanem sült (barna árnyalatú) a belseje. Maghőmérő használatával biztosra mehetünk. A húspogácsa belsejében legalább két percen át 75°C fok legyen a hőmérséklet. Ha előre csomagolt húspogácsát veszünk, akkor a csomagoláson leírt sütési hőmérséklet és sütési időtartam szerint készítsük el.

Tippek:

  • Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk. A legjobb, ha a húst otthon daráljuk le.
  • Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
  • A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
  • Fehéren izzó parázs fölött süssük a hússzeleteket és a húspogácsákat.
  • Gyerekeknek vékony húspogácsát készítsünk. Esély se maradjon rá, hogy nem sül át jól.
  • Ha rózsaszín belsejű hamburgert szolgálnak fel nekünk az étteremben, akkor azt küldjük vissza.

Elkülönítés

A nyers hús és annak leve semmilyen formában ne érintkezzen zöldséggel, gyümölccsel, készétellel, mert ez keresztszennyeződéshez vezethet. A bevásárlástól kezdődve tároljuk külön a nyers húst a többi élelmiszertől. Külön eszközöket (edények, kés, vágódeszka) használjunk a hús előkészítéséhez, amit máshoz nem használunk. Alaposan mossunk kezet miután húshoz nyúltunk.

Egy finom házi hamburger recept is olvasható az Ételt csak okosan! honlapján: http://eteltcsakokosan.hu/2015/08/03/egy-falat-amerika/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Mi maradhat a hűtőben?

eteltcsakokosan

Egy tanulmány szerint a főzőműsorok nem a legjobb eszközei az élelmiszer-higiéniai szabályok bemutatásának

eteltcsakokosan

Ehető még…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató