Ételtcsakokosan

Hogyan készítsünk jó hamburgert otthon?

2017. augusztus 17.

Ha még nem próbáltuk, itt az ideje: süthetünk kolbászt, steak-et és hamburgerpogácsát otthon is. Az viszont nem mindegy, melyiket mennyire sütjük át.

burger-1835192_640

A steak-re kérget minden esetben sütni kell. A hamburgerbe való húspogácsát viszont nem szabad fokozatok szerint sütni. Az FSA (Food Standars Agency – élelmiszerbiztonsággal foglalkozó független brit ügynökség) oldalán olvashatjuk a steak és a húspogácsa eltérő sütésére vonatkozó magyarázatot. A hússzelet esetében túlnyomóan a hús felületén telepednek meg a baktériumok és egyéb kórokozók (melyek élelmiszer eredetű megbetegedést okozhatnak), ezért a hús külsejét kell jól átsütni és a belseje nyers maradhat. Ellenben a darált hús teljes felületén elszaporodnak a kórokozók, például az E-coli vagy a szalmonella baktérium. Tehát a darálmány belsejének is jól át kell sülnie. Jól átsült a húspogácsa, ha végig forrón gőzölög, a nyomás vagy szúrás hatására kibuggyanó lé átlátszó, és felvágva nem rózsaszín, hanem sült (barna árnyalatú) a belseje. Maghőmérő használatával biztosra mehetünk. A húspogácsa belsejében legalább két percen át 75°C fok legyen a hőmérséklet. Ha előre csomagolt húspogácsát veszünk, akkor a csomagoláson leírt sütési hőmérséklet és sütési időtartam szerint készítsük el.

Tippek:

  • Darált húst csak megbízható helyről vásároljunk. A legjobb, ha a húst otthon daráljuk le.
  • Ha boltban vásárolunk darált húst, minden esetben ellenőrizzük a terméket még a vásárlás helyszínén.
  • A darált húst csak közvetlenül a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből.
  • Fehéren izzó parázs fölött süssük a hússzeleteket és a húspogácsákat.
  • Gyerekeknek vékony húspogácsát készítsünk. Esély se maradjon rá, hogy nem sül át jól.
  • Ha rózsaszín belsejű hamburgert szolgálnak fel nekünk az étteremben, akkor azt küldjük vissza.

Elkülönítés

A nyers hús és annak leve semmilyen formában ne érintkezzen zöldséggel, gyümölccsel, készétellel, mert ez keresztszennyeződéshez vezethet. A bevásárlástól kezdődve tároljuk külön a nyers húst a többi élelmiszertől. Külön eszközöket (edények, kés, vágódeszka) használjunk a hús előkészítéséhez, amit máshoz nem használunk. Alaposan mossunk kezet miután húshoz nyúltunk.

Egy finom házi hamburger recept is olvasható az Ételt csak okosan! honlapján: http://eteltcsakokosan.hu/2015/08/03/egy-falat-amerika/

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Piacon is biztonságosan

eteltcsakokosan

Több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk

eteltcsakokosan

Ez legyen minden nap a tányérodon

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató