Ételtcsakokosan

Milyen előírásoknak kell megfelelni?…

2020. február 13.
olvker.jpg

Milyen élelmiszer biztonsági előírásoknak kell megfelelni, ha kistermelőként készítek szörpöt, lekvárt?

 
A kistermelői élelmiszerek előállítását és forgalmazását a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010 (IV. 30.) FVM rendelet szabályozza.
A kistermelői élelmiszer előállításának általános higiéniai követelményeit a rendelet 4. számú mellékletének I. szakasza határozza meg, amely előírás kiterjed az élelmiszer előállításához használt helyiségre, berendezésekre, eszközökre, az élelmiszer csomagolására.
Az általános és részletes higiéniai követelményeket a rendelet 4. számú melléklete határozza meg, amely kiterjed az élelmiszer előállításához használt helyiségre, berendezésekre, eszközökre, az élelmiszer csomagolására.
A helyiség lehet magánlakóház része, de a közfogyasztásra szánt élelmiszerek előállítását időben el kell különíteni. Kézmosási lehetőségre, ivóvíz minőségű vízre minden esetben szükség van. Az eszközöket, tárolókat kizárólag az élelmiszer kezelésére lehet használni, ezeket hatékonyan tisztítani, szükség szerint fertőtleníteni kell. Élelmiszer csomagolására megfelelő csomagolóanyagot, edényzetet kell használni, amely nem szennyezi a terméket, és nem oldódhat ki belőle káros anyag. Az állati kártevők ellen hatékony védekezést kell alkalmazni. Gondoskodni kell a hulladék, szennyvíz oly módon történő tárolásáról és kezeléséről, ami nem okozhat szennyeződést.
A saját konyhában is lehet kistermelői élelmiszert készíteni, amennyiben annak felszereltsége, mérete – figyelembe véve a kistermelőként előállítani kívánt mennyiséget – alkalmassá teszi erre, természetesen időben elkülönítve a családi használattól.
Fontos a közfogyasztásra szánt termékek egyértelmű azonosítása (jelölése) és elkülönítése mind az előállítás, mind a tárolás alatt. Amennyiben a termék hűtést igényel, ennek biztosítására megfelelő hőmérsékletű és méretű hűtőt kell alkalmazni.
Az élelmiszer előállításával és forgalmazásával csak olyan személy foglalkozhat, akinek az egészségi állapota erre orvosilag igazoltan megfelelő. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a kistermelő felelős az általa forgalomba hozott élelmiszer biztonságáért, minőségéért, a nyomon követhetőség biztosításáért és dokumentálásáért.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Zöldségek a grillen

eteltcsakokosan

Vigyázz a bolygóra, de az élelmiszer-biztonságra is!

eteltcsakokosan

Kell-e valamilyen képzettség…?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató