Ételtcsakokosan

Melegíts okosan

2016. június 9.

A mikrohullámú sütő olyan dolog, amiről mindenkinek van véleménye, pro és kontra érvei a használatáról, tanulmányok tömege készült a témában. Nem tisztünk igazságot tenni, csak felsoroljuk a készételek melegítésének lehetőségeit az élelmiszerbiztonságot helyezve középpontba.

cook-750142_640 Biztonságos hőkezelés az a hőkezelési eljárás, amely legalább 2 percen át tartó 72 °C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75 °C-t biztosít. Ezt több módon érhetjük el.

Az egyik lehetőség, hogy (kis)lábosban a tűzhelyen melegítjük meg az ételt. Folyamatos kevergetés mellett, hagyjuk átforrósodni és utána fogyasszuk. Mindig annyi ételt melegítsünk, amit meg is eszünk. A már egyszer felforralt, majd lehűlt ételt nem ajánlott többször melegíteni!

chrome-493101_1920

 

A másik lehetőség a mikró, ilyenkor figyeljünk több szabályra:

  • Az edény, amiben melegítünk legyen üveg vagy porcelán. Az ételtárolók esetében figyeljünk arra, hogy biztosan mikróban is használható-e.
  • A mikrohullámú sütők egyik legnagyobb hátránya, hogy az étel nem egyenletesen melegszik fel benne. Hagyjunk időt az étel egyenletes átmelegedésére, időnként keverjük át a melegítendő ételt!.

Tippek:

  • Szeleteljük egyforma darabokra az ételt, a kisebb darabok egyenletesebben melegednek, mint a nagyobbak.
  • A különböző folyadékok gyorsan felmelegednek, könnyen balesetet okozhatnak.

Főszabályok:

  • Várjuk, amíg átforrósodik az étel
  • Egyszer már melegített ételt ne hűtsünk vissza
  • Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében annyit melegítsünk, amennyit tényleg megeszünk!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Padlizsán

eteltcsakokosan

Felhasználható még?

eteltcsakokosan

Befolyásolja-e egy termék minőségét?…

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató