A mikrohullámú sütő olyan dolog, amiről mindenkinek van véleménye, pro és kontra érvei a használatáról, tanulmányok tömege készült a témában. Nem tisztünk igazságot tenni, csak felsoroljuk a készételek melegítésének lehetőségeit az élelmiszerbiztonságot helyezve középpontba.
Biztonságos hőkezelés az a hőkezelési eljárás, amely legalább 2 percen át tartó 72 °C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75 °C-t biztosít. Ezt több módon érhetjük el.
Az egyik lehetőség, hogy (kis)lábosban a tűzhelyen melegítjük meg az ételt. Folyamatos kevergetés mellett, hagyjuk átforrósodni és utána fogyasszuk. Mindig annyi ételt melegítsünk, amit meg is eszünk. A már egyszer felforralt, majd lehűlt ételt nem ajánlott többször melegíteni!
A másik lehetőség a mikró, ilyenkor figyeljünk több szabályra:
- Az edény, amiben melegítünk legyen üveg vagy porcelán. Az ételtárolók esetében figyeljünk arra, hogy biztosan mikróban is használható-e.
- A mikrohullámú sütők egyik legnagyobb hátránya, hogy az étel nem egyenletesen melegszik fel benne. Hagyjunk időt az étel egyenletes átmelegedésére, időnként keverjük át a melegítendő ételt!.
Tippek:
- Szeleteljük egyforma darabokra az ételt, a kisebb darabok egyenletesebben melegednek, mint a nagyobbak.
- A különböző folyadékok gyorsan felmelegednek, könnyen balesetet okozhatnak.
Főszabályok:
- Várjuk, amíg átforrósodik az étel
- Egyszer már melegített ételt ne hűtsünk vissza
- Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében annyit melegítsünk, amennyit tényleg megeszünk!