Ételtcsakokosan

Méhek és a méz

2014. április 9.

mehecske-Ramon FVelasquezAz idén valahogy minden korábban kezdődik. A világ tényleg felgyorsult, és már észrevehetően a természet is követi ezt (bár ez büntetlenül sokáig nem mehet így).

Az anyák napi orgona már tegnap kivirágzott a szomszéd kertben.

A bodza virágzik a vácrátóti arborétumban. Nálunk még nem nyíltak ki a virágok, de a fejük már látszik.

Az idő melegebb az átlagosnál, itt van a tavasz, és vele a bogarak is megérkeztek.

A legyeken kívül, itt vannak már a méhek is, akik szorgalmukról híresek és már nagyon dolgoznak . Egy csak a gond: még nem mindegyik érte el kifejlett alakját, és nem mindegyik képes a virágpor gyűjtésére. Vagyis a virágok ontják magukból a virágport, na meg az illatokat, a méhek kevesen, ám azért tobzódnak a virágok körül, a kicsik még fejlődnek, de amire végleg kifejlődnek, már az adott virágok elvirágoznak.

No és ez hatással van a mézre is. Adott típusú mézből akár kevesebb is lehet az idén a fent leírtak miatt!

Szerencsére a zselici ezüsthárs például majd csak három hónap múlva virágzik. Ilyenkor az összes méhész – legalábbis, aki ezt a típust gyűjteti – a Zselichez költözik, családostul, méhcsaládostul együtt és begyűjti az idei termést.

Egyszer egy méhész családot láttam a TV-ben, akik a levendula méztől kezdve az akácig, ismert és kevésbé ismert, kuriózumnak számító mézeket is készítenek. Van gesztenyeméz, medvehagymás méz, aranyvesszőméz, galagonyaméz és még sorolhatnám a végtelenségig.  A család hölgy tagja azt mesélte, hogy egész évben utaznak, költöznek. Járják az országot, és szisztematikusan oda mennek, ahol gyűjteni való van. Minden virágból állítanak elő mézet, mert nagy kereslet van ám rá!

Mindegyiknek más hatása is van, hiszen ez az alapnövény tulajdonságaitól is függ. Jó hurutoldó, köptető hatású, nyugtató, fájdalomcsillapító és még sorolhatnánk, milyen jótékony hatásai vannak a méznek!

Nehéz munka a méhészé. Egész évben óvni a méhcsaládot, keresni a jó „termőhelyet”, költözni, ha arról van szó… és a méhcsaládok számától függően nehéz fizikai munka a pörgetés is, szóval az álljon méhésznek, aki szereti ezt csinálni, aki hisz benne, aki rá meri bízni magát a természetre!

A hazánkban előállított mézek közül külföldön is a legismertebb az akácméz. Ez ma már szinte hungarikum! 

A propoliszról pedig még nem is beszéltünk. Arról a gyantás, ragacsos anyagról, amelyet a méhek gyűjtenek be a fák rügyeiről, fiatal ágairól, majd átalakítják, és kaptártömítésre illetve a betolakodó kórokozók ellen használják fel. A propolisz jelentőségét az ember is felfedezte már jó korán, és használja is immunerősítésre, vírusok ellen, daganatos megbetegedések ellen, gyulladásgátló hatása is közismert, de számos összetevőjének sajátosságát még nem is ismerjük.

Fotó: Ramon FVelasquez

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Dunsztolás

eteltcsakokosan

Bemutatkozik az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

eteltcsakokosan

Az 5 legegészségesebb dióféle

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató