Ételtcsakokosan

Indul az eperszezon

2018. május 11.

Az eper vagy másik nevén szamóca világszerte ismert és imádott gyümölcs. Színe és szívhez hasonlító formája miatt sok filmben, reklámban ínycsiklandó „szereplőként” láthatjuk. Emellett a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai sem elhanyagolhatóak. Meleg, nyári napokon jó szomjúság ellen, de éhség ellen is jól bevethető, hiszen fogyasztása jóllakottság érzését kelti.

eper
Jótékony hatásai
Az epernek rengeteg gyógyhatása van. Mint piros gyümölcs, már alapban a vértisztító hatása, enyhe vasforrást biztosító tulajdonsága jut róla eszünkbe. Érdemes az epret cukor nélkül fogyasztani, hiszen önmagában szépít, méregtelenít, fiatalít és fogyaszt, és gyorsabban múlnak a pattanások is. Vesebántalmakra, szív- és keringési problémák megelőzésére is ajánlják. Gyulladáscsökkentő hatása miatt tüdőgyulladás, reuma és a pajzsmirigy rendellenességek esetén is nagy segítség lehet.
Az eperlé gazdag C-vitaminban, foszforban, káliumban és kalciumban, valamint természetes fájdalomcsillapítót is tartalmaz.
Felhasználása
Az eper az egyik legkorábban érő gyümölcs így nyár elején. A komor téli időjárás után különösen jólesik az üde, ízében és formájában is tökéletesen harmonikus gyümölcs fogyasztása. Remek párosításokban lehet elkészíteni egyéb ételekkel. Fogyaszthatjuk pirítós vagy piskóta mellé lekvárnak, hideg fagyikra, sörbet-ra öntetnek, joghurtba ízesítésként, saláták kiegészítőjeként. Fontos, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg a gyümölcsöt!
epersüti
Mire figyeljünk epervásárlás során?
Abban az esetben, ha friss fogyasztásra vásárolunk, figyeljünk a mértékletességre, mivel az eper rendkívül romlandó, így csak azt a mennyiséget vigyük haza, amit lehetőleg még aznap, de maximum 1-3 napon belül el szeretnénk fogyasztani. Az áru válogatása során legyünk alaposak, kerüljük a penészes, fakó színű, sárgás-zöldes foltos terméseket. Dobozolt termék vásárlása során olyan dobozt válasszunk, amelyikben hibátlan szemek vannak, és a doboz alján nem gyűlt össze a gyümölcs leve. Minden esetben mentes legyen ütődéstől, penészedéstől, rothadástól, valamint idegen szagtól és íztől.
A megvásárolt eper elengedhetetlen, hogy optimálisan érett állapotú legyen, mivel nem utóérő növényről beszélünk. A jó választás nemcsak az íz és külső megjelenés miatt szempont, hanem mert az éretlen és túlérett eper jóval kevesebb C-vitamintartalommal büszkélkedhet, mint a közepes és nagyméretű, ragyogó, mélyvörös színű, optimális érettségi fokban lévő társaik.
epertál
Hogyan tároljuk az epret?
Mivel rendkívül sérülékeny, így különös gondot kell fordítanunk a tárolására. Mosatlanul hűtőszekrénybe helyezve a gyümölcsöt 2 napig is elállhat. Az ezt követő tárolás esetén viszont az értékes tápanyagok nagy részben elvesznek. Az epret a hűtő zárt fiókjában, fedett dobozban kell tárolni.
Az eperszezon tavasztól nyár közepéig tart, de az import és a fagyasztott gyümölcsöket egész évben beszerezhetjük, egy-egy finom sütemény elkészítéséhez.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kucsmagomba, a tavaszi különlegesség

eteltcsakokosan

10 dolog, amit a mentáról tudni kell

eteltcsakokosan

„Lakat kerülhet” a problémás webshopokra

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató