Legutóbb azokat a zöldfűszereket mutattuk be, amik főleg sós ételekhez illenek. Most átlépünk az inkább édességekhez, teához vagy limonádéhoz használt fűszerkre, úgy mint a borsmenta és a citromfű. Jó ha télen kéznél van pár friss levél.
A mentát számos jótékony tulajdonsága miatt használjuk: többek között élénkítő, frissítő hatása van, elősegíti az emésztést, enyhíti a puffadást és a hányigert valamint serkenti az epeműködést. Télen különösen jó, ha van egy kevés kéznél, mert a köhögés és torokfájás tüneteit is enyhíti. A konyha szerelmesei is hasznát vehetik, mivel nagyszerű fűszernövény.
Lyukas aljú cserépbe, virágföldet, homokot és tőzeget keverjünk össze, ez ideális talaj lesz a mentának. Fényes helyre tegyük, mikor már megerősödött, nyugodtan vágjuk vissza, mert gyorsan nő.
A citromra emlékeztető illatú levelében sok az illóolaj. A citromfű tartalmaz még cserzőanyagot (rozmarinsav), fahéjsavszármazékokat, triterpéneket (kávé-, urzol-, oleánolsav). Illóolaja az illatszeripar fontos kelléke. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció alatt, és megfázásnál is segít a citromfű. Idegesség, álmatlanság ellen is jó. A citromfű illóolaja állítólag baktérium-, vírus-, sőt gombaölő hatású.
A citromfű is a napos, meleg helyet kedveli a lakásban. A kicsit meszes talaj kedvező számára, jól tűri a szárazságot és sok napfényt igényel. A citromfüvet télen, a lakásban cserépben, ládában tovább tarthatjuk, mint kint a kertben. Többéves tövekről kisebb gyökeres hajtásokat szedhetünk, és ezeket szaporíthatjuk tovább. Meleg lakásban nevelt növényekről folyamatosan szedhetünk leveleket. Óvatosan szedjük, mert a nyomásnak kitett helyeken könnyen megbarnul.
Kapcsolódó cikkek: