Ételtcsakokosan

7 alapszabály az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülése érdekében

2018. május 17.

A hőmérsékleti veszélyzóna arra a veszélyes hőmérsékleti tartományra utal, mely +5 °C és +60 °C között van. +5 °C alatt a baktériumok, mikrobák szaporodása lelassul, míg a +75 °C-on történő hőkezelés során a legtöbb, emberre veszélyes, hasmenést, hányást okozó mikroba elpusztítható.


hőmveszély
A baktériumok rohamos szaporodásához a +30 – +40 °C körüli hőmérséklet a legideálisabb. +50-+60 °C körül a baktériumok száma csökken, azonban maradnak olyan túlélő csírák, melyek az étel hosszabb eltartása idején ismét elszaporodhatnak és megbetegedésekhez vezethetnek.
Az alábbi alapszabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer eredetű megbetegedések.
1. Tervezz előre!
Nagyobb mennyiségű ételt nehezebb melegen vagy hidegen tartani. Ha nagyobb társaságot vársz, gondold át a menüsort, tervezd meg, mikor mit készítesz el. Így elkerülheted a kapkodást, és minden étel frissen kerülhet a vendégek elé.
2. Ügyelj a hűtőszekrény hőmérsékletére.
Ennek legegyszerűbb és legbiztosabb módja, ha beszerzel egy hűtőhőmérőt. A hűtő hőmérséklete 0-+5 °C közé legyen beállítva. A hűtőt nem szabad túlzsúfolni, mert a levegő nem tud keringeni, emiatt megemelkedhet a hőmérséklet.
white circular fridge or freezer thermometer in isolation
3. Olvasd el az élelmiszeren található címkét!
A címkén fontos információk találhatóak arról, hogyan, milyen körülmények között kell tárolni az élelmiszert. Sok olyan élelmiszer van. amelyet felbontásig szobahőmérsékleten, de felbontás után hűtve kell tárolni és néhány napon belül el kell fogyasztani.
4. A meleg ételeket tartsd melegen, a hideg ételeket pedig tálalásig hidegen!
Meleg ételt 63°C fokon vagy magasabb hőmérsékleten kell tálalni. Otthoni körülmények között jó szolgálatot tehet a +70- +80 °C-os sütő.
5. A maradékot mielőbb hűtsd le és tedd be a hűtőszekrénybe!
Ha kisebb dobozokba kiadagoljuk a maradék ételt, akkor gyorsabban lehűthetjük és hamarabb kerülhetnek a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe. Praktikus megoldás is, hiszen mindig csak annyi ételt kell elővennünk, amennyire szükségünk van.
6. Útközben is gondoskodj a hűtésről!
Ha hűtött vagy fagyasztott élelmiszert vásárolsz, vagy az ebédet viszel a munkahelyre, esetleg piknikezni készülsz, használj hűtőtáskát néhány jégakkuval.
7. Ha bizonytalan vagy, dobd ki!
Ha nem volt hűtőben, hűtött edényben, vagy sütőben, esetleg meleg tálaló edényben az étel, akkor érdemes „próbát” végezni, hogy biztonságosan elfogyasztható-e még az étel. Amennyiben a színe, illata, állaga megváltozott, nem az adott ételre jellemző, nem ajánlatos az elfogyasztása.
 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Batáta a trendi köret

eteltcsakokosan

Folyadékbevitel időskorban

eteltcsakokosan

Pedálos vagy nem pedálos?

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató