A fagyasztott árut meg kell mosni főzés előtt? (Hűtőházas) Ilyenre gondolok, mint a borsó, a zöldbab, a vegyes zöldségek, amiket a boltban veszünk?
A zöldségek nagyüzemi fagyasztva tartósításának előkészítési műveletei között legfontosabb a nyersanyag válogatása, tisztítása és többszöri mosása. Az iparilag fagyasztott zöldségeket a hosszabb tárolhatóság érdekében előfőzni (blansírozni) szokták, ami elsősorban az enzimek inaktiválása céljából történik, de hozzájárul a zöldségeken esetlegesen megtapadt mikroorganizmusok számának csökkentéséhez is.
A gyorsfagyasztott zöldborsót és zöldbabot a konyhai feldolgozás során szintén hőkezelésnek (főzés) tesszük ki, amely mikrobiológiai szempontból biztonságossá teszi ezeknek a termékeknek a fogyasztását.
Kapcsolódó tartalmak
Allergén az ételekben…
Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?
Tovább olvasom
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?
Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom