Ételtcsakokosan

Más a cél, más a módszer

2020. március 25.

A zöldség és gyümölcs megmosása nem egyenlő a kézmosással. Ne felejtsük el, hogy két külön dolog a zöldségeket-gyümölcsöket és a kezünket megmosni. Más a cél, más a módszer.

Főzésnél nem elegendő, ha az alapanyagok mosása egyben helyettesíti a kézmosást is! A zöldségekről és gyümölcsökről mechanikus tisztítással (kaparás, dörzsölés, levágás) távolítsuk el a szemmel látható szennyeződéseket, nem ehető leveleket, ágdarabkákat. Következő lépésként tiszta, folyó vízzel, mindenféle tisztítószer hozzáadása nélkül öblítsük le a sártól, földtől, levelektől már megtisztított zöldséget, gyümölcsöt. A meghámozott és felkockázott zöldségeket is át kell öblíteni. Az ilyen előkészítő munkák után jöhet a valódi kézmosás!
Ne feledkezzünk meg a kézmosásról sem, hiszen kezünknek a konyhában nagyon fontos szerepe van. Kézzel fogjuk meg a földdel szennyezett zöldséget, a nyers húst, és persze a kész ételeket (kenyeret, szalámit, süteményt) is. A kezünkkel nyúlunk a hűtőszekrény ajtajához, konyhai eszközökhöz, vízcsaphoz is. Fontos, hogy minden konyhai műveletet megfelelő állapotú kézzel végezzünk, így elkerülhetjük a nem kívánt szennyeződéseket. Mindig mossunk kezet a szennyes műveletek (zöldségtisztítás, nyers hús szeletelése, munkafelületek, asztal letörlése) után. A kézmosás szappannal, folyó meleg vízzel hatékony. Szükség esetén használjuk a körömkefét is. Kézmosáskor ügyeljünk arra, hogy a csuklót, az ujjak közötti területeket, a hüvelyk-ujj körül és a körmöket is alaposan megtisztítsuk.
Mielőtt elkezdünk főzni, mindenképpen mossunk kezet a fent leírt módon!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Miben vigyem haza?

eteltcsakokosan

Online okosan

eteltcsakokosan

Bogrács, grillrács, nyárs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató