Ételtcsakokosan

Márton-napi szokások és népi hiedelmek

2013. november 11.

November 11-e, Szent Márton ünnepe a magyar néphagyományban tradicionálisan a gazdasági évet lezáró ünnep. Először a 14. századi krónikák szerint november 11-e volt a tisztújítás, a jobbágytartozás lerovásának napja, hiszen eddigre már mindenhol elszámoltak a pásztorok a tavaszi- nyári időszakban rájuk bízott jószággal, és a gazdától. Ez a szokás később már nem a fizetési kötelezettségekkel függött össze, hanem ajándékozássá változott. A pásztorok végigjárták azokat a házakat, amelyeknek állatait őrizték, köszöntőt mondtak s a ház gazdájától ajándékot kaptak. E lakomák és ünneplések után következett a 40 napos böjt, amely egész karácsonyig tartott.

S mi köze a libának mindehhez? A legenda szerint az ókori Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásá-tól csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására felébredtek. Egy másik legenda szerint a franciaországi Szent Márton nem akart püspök lenni szerénysége miatt, ezért elbújt a libák óljában. Azok azonban hangos gágogásukkal elárulták rejtekhelyét. Innen a Szent Márton lúdja elnevezés.

MÁRTON-NAPI SZOKÁSOK

Márton-napi lakoma: Márton napján libát kell enni. Az első Márton-napi libaevésről szóló írásos beszámoló 1171-ből származik. A népszokás szerint azért kell Márton napján libát enni, hogy a következő évben ne éhezzünk s úgy tartották, hogy minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek.

A Márton lúdja ezek mellett egy régi római étkezési szokást elevenít fel, innen ered a lúd megtisztelő „avis Martis” neve s ezekkel magyarázható, hogy ezen a napon szép, hizlalt lúd volt az ünnepi eledel. A liba húsán kívül minden más részét is felhasználták, tollával kódexeket írtak, a csontjából pedig időjárást jósoltak. A jóslás szerint ha a mellcsont fehér és hosszú volt, havas telet jelentett, ha pedig barna és rövid, sárosat. Újbor és lúd: A lúd fogyasztásának hagyománya szorosan kötődik az újbor fogyasztásához.

A hagyomány szerint ezért a bornak Szent Márton a bírája, ezen a napon kellett az újbort először megkóstolni, mivel ekkor változott a must borrá. Szent Márton napján a pásztorok vesszőt adtak ajándékba a gazdáknak.

Ez volt a Szent Márton vesszeje. Úgy tartották, hogy ahány ága van a vesszőnek, annyit malacozik majd a disznójuk. Lampionos felvonulások: Márton napja előtt Németországban és itthon is, német

nemzetiségű településeken szokás, hogy az óvodások és a kisiskolások világító lampionokat barkácsolnak és este ezekkel hangos énekszóval vonulnak végig az utcákon. Ezek mellett gyakran rendeztek Márton napi

vásárokat, bálokat, s örültek annak, hogy e napon csak lakomáznak és tilos házimunkát végezniük.

HIEDELMEK

E napon nem szabadott takarítani, mosni, teregetni sem, mert azt tartották, hogy ezzel az összes jószágát a veszélybe sodorja. Úgy vélték, hogy a Márton napján szedett vessző, ha az istálló ajtaja fölé helyezték, megvédi az állományt a betegségektől.

A pásztoroktól ezen a napon ajándékozott vesszőnek is védelmező erőt tulajdonítottak.Ha ezzel a vesszővel a gazda megveregette a disznókat, tartották, akkor egészségesek, edzettek, jó ízűek lettek és védelmet kaptak a betegségektől.

Aki Márton-nap éjjelén álmodik, egész évben boldog lesz.

„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható”. Akkor mondták ezt, mikor Márton napon havazott, akkor ugyanis enyhe, latyakos télre számítottak. A néphit szerint a Márton-napi eső sem jelent jót, mert utána rendszerint fagy jön, majd szárazság következik.

A hiedelem úgy tartja, hogy aki kicsit ittas lesz Márton napján a friss újbortól, az védelmet fog kapni a teljes következő évre a gyomorfájással és a fejfájással szemben.

A hagyomány szerint a Márton-bornak gyógyító hatása is volt, ezért úgy tartották,hogy ha minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

"Kívül-belül ujjamon egy maszat se maradjon!"

eteltcsakokosan

Miért keserű?…

eteltcsakokosan

A legnagyobb fán termő gyümölcs

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató