Ételtcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

2020. január 24.

Egyre nagyobb választékban állnak rendelkezésre az ételkészítéshez használható növényi olajok. Miként dönthetjük el, hogy melyiket válasszuk?

A legfontosabb tényezők közé tartozik, az íze, a funkcionális tulajdonsága, mennyibe kerül és az, hogy milyen az egészségre gyakorolt hatása.
A zsírsavak kémiai kötésétől függ, hogy az adott zsír telített vagy telítetlen. A telített és az egyszeresen telített zsírsavakat a szervezet elő tudja állítani, ugyanakkor a többszörösen telítetlen zsírsavak nélkülözhetetlenek, vagyis táplálkozással kell biztosítani!
Érdemes előnyben részesítenünk a kémiai beavatkozás nélkül, hidegen sajtolt olajakat, amelyek a növény minden értékes részét megőrzik.
 4 nagy csoport különböztethető meg:

  1. magokból
  2. gyümölcsökből
  3. csírákból
  4. diófélékből hidegen, vagy hőkezeléssel nyert olajak.
Olajok Csak hidegen Sütéshez, főzéshez is
földimogyoró-olaj   x
dióolaj x  
lenmagolaj x  
szőlőmagolaj   x
halolaj x  
repceolaj   x
szezámmagolaj   x
tökmagolaj x (enyhén melegíthető)
kókuszzsír   x
szójaolaj   x
olívaolaj x (enyhén melegíthető)

 
Az olajok tárolása
Mindig figyeljünk arra, hogy az olajokat fénytől védve tároljuk, mert hamar avasodni, oxidálódni kezd és káros szabad gyökök keletkeznek benne. A felbontott olajat pedig érdemes minél hamarabb elhasználni. Ha már felbontjuk, hűtőben tároljuk.
Néhány olaj bővebben:
Kókuszolaj: A kókuszolaj az egyik legjobb vajhelyettesítő. Úgy olvad, mint a vaj, főzésre és sütésre is alkalmas!
Dióolaj: Sütéshez nem ajánlott, ám salátára dresszingként, vagy sütikre zsiradékként nagyon ízletes.
Lenmagolaj: Kizárólag hidegen fogyasztható, akár önmagában is reggeli előtt, vagy lefekvés előtt, esetleg egy-egy étkezésnél az ételre téve. A nyert lenmagolajat hűtőben lezárva kell tárolni, mivel könnyen megromlik.
Szőlőmagolaj: Semleges, könnyed íze van, így bátran használhatjuk édes vagy sós ételek elkészítéséhez is.
Mogyoróolaj: Nagyszerű választás főzéshez, sütéshez, bírja a hőt.
Szezámolaj: A szezámolaj megtalálható világos és sötét színű verzióban is, mindegyik egészséges, ám teljesen más az ízük. A világos színű szezámolajat használhatjuk sütéshez, a sötét szezámolajat pedig a pirított szezámmagokból nyerik, alapvetően ízesítésre használjuk.
Repceolaj: Hőtűrő, sütéshez, főzéshez is alkalmas, elérhető árú olajfajta. Semleges ízű.
Szójaolaj: Nagyszerű választás sütéshez, főzéshez.
Tökmagolaj: Fontos, hogy megbízható helyről vásároljunk tökmagolajat, és ügyeljünk rá, hogy hidegen sajtolt legyen. A hőkezelés hatására ugyanis elveszhet az értékes hatóanyagok jelentős része. A tökmagolajat számos módon fel lehet használni, a legegyszerűbb például, ha salátákhoz adjuk, de szendvicsre, krémlevesekre is csöpögtethetjük.
Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Sütésnél figyelni kell az optimális sütési hőmérséklet, a +160 – +180 °C betartására. Fontos, hogy ne hevítsük füstölésig a zsiradékot, mert egészségre káros anyagok képződhetnek bennük, amelyek sütés során bejutnak az élelmiszerbe. Fogyasztásra az a zsiradék alkalmatlan, amelyik már 170°-on füstöl.
  • Sütéskor ne pótoljuk friss zsiradékkal a régit, mert ezzel felgyorsul a friss zsiradék bomlása.
  • A még újra felhasználható zsiradékokat fénytől védve, fedett edényben, szobahőmérsékleten vagy annál kisebb hőmérsékleten kell tárolni.

Az olajok jellegzetes romlása az oxidáció okozta avasodás. Ilyenkor az olajnak jellegzetes avas illata lesz, ilyenkor már ne használjuk.
A használt sütőolajat nem szabad a lefolyóba önteni. Benzinkutakon, lakosság hulladékudvarokon térítésmentesen leadható.

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Kerüljük a hazai élelmiszereket?…

eteltcsakokosan

Tudod melyik olajat, mire használd fel?

eteltcsakokosan

Felnőttek folyadékszükséglete

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató