Együttesen mártogatósnak nevezünk minden édes, sós, hideg vagy meleg krémet, amelyet úgy fogyasztunk, hogy valamit belemártunk. Tehát nem az ételhez adjuk a szószt, hanem fordítva. Viszont sok élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet ez a fajta étel, így összegyűjtöttük, hogy mire figyeljünk elkészítésnél, tálalásnál és fogyasztásnál.
A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen
A krém lehet majonézes, joghurtos keverék, zöldség- vagy gyümölcspép, sajt, csokoládé. Mártogathatunk a megfelelő krémbe zöldséget, kekszet, gyümölcsöt, rákot vagy pita darabokat.
Hideg mártogatós
- Tálalás előtt tisztítsuk/hámozzuk meg a zöldségeket/gyümölcsöket és alaposan mossuk meg, majd csöpögtessük le. Répa, zellerszár (óvatosan mert sokan allergiásak rá), karalábé, újhagyma, zsenge borsó vagy zöldbab, uborka vagy bébikukorica ideális sós mártásokhoz. Hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágjuk fel a zöldséget. Édes mártás esetén gyümölcsöt: banánt, epret,
- Friss alapanyagokból közvetlenül a vendégség előtt, annak napján készítsük el. Legyen szó a krémekről, vagy a pitáról, kenyérről. A tortillat, ropit, vagy kekszes zacskókat közvetlenül a tálalás előtt bontsuk ki.
- Hűtve tároljuk felszolgálásig, majd hidegen tálaljuk a hozzávalókat és figyeljünk, hogy ne maradjanak sokáig szobahőmérsékleten. Több edénybe érdemes tálalni a krémet és hűtőbe tenni, majd egymás után bizonyos időközönként kitenni egy frissen hűtöttet.
- Lehetőség szerint mindenkinek külön kis tálat adjunk, amibe mártogathat, így biztonságosabb és könnyebb is enni.
Meleg mártogatós/Fondue
Csokoládé esetében gyümölcsöt és édes kekszet mártogathatunk a langyos krémbe, míg sajt-fondue esetében sós kekszet, különböző főtt vagy sült húskockákat vagy zöldségeket érdemes tálalni a melegítő edény mellé.
- A hozzávalók előkészítése megegyezik a hideg mártogatósoknál leírtakkal.
- Amennyiben virsli, kolbász vagy sült húskockák a mártogatósok, úgy frissen készüljenek és folyamatosan tartsuk melegen.
- A fondue edényben folyamatosan kell melegíteni a csokoládét vagy a sajtot, érdemes időnként megkeverni egy erre elkülönített kanállal, hogy ne sűrűsödjön össze az alján, esetleg ne égjen oda.
- Figyeljük, hogy a fondue krém hőmérséklete állandó legyen, vagyis 70° C fok, vagy magasabb! A baktériumok szaporodásának elkerülése végett fontos a magas és állandó hőmérséklet!
- Mindenkinek saját villája/szúróeszköze legyen. Együnk úgy, hogy a szúróeszközhöz nem ér hozzá az ajak, a nyelv vagy a fog.
- A legjobb megoldás, ha a gyümölcsök, kekszek önállóan fogpiszkálókra vannak szúrva, így még azt is elkerülhetjük, hogy a lenyalt villáról a nyál valahogy a csokoládéba, sajtba keveredjen.
- Egyszer használjunk mindent: fogyasztás közben ügyeljünk arra, hogy csak egyszer mártsuk a csokiba a gyümölcsöt, miután beleharaptunk, már ne mártsuk újra.
- Óvatosan együnk: ne csöpögtessünk, ne szennyezzük a környezetünket.
- Tipp: ahhoz hogy ne essen le a mártogatós a villáról, jó mélyen szúrjuk át a villával, fogpiszkálóval.
Alap receptek
Salsa
Hozzávalók
- 4-5 db paradicsom
- 1 fej mogyoróhagyma (vagy ½ fej egészen apró lilahagyma)
- 1 kis csokor újhagyma fehér része
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb friss chilipaprika
- 1 csokor friss koriander finomra aprítva
- ½ lime leve
- 1 teáskanál fehérborecet
- 1 csapott teáskanál só
Elkészítése
A hagymákat aprítsuk fel, a fokhagymát fokhagymanyomón préseljük át. Egy kis tálba halmozzuk, és locsoljuk meg az ecettel, sózzuk. Hagyjuk állni 5-10 percet. Közben aprítsuk fel a koriandert. A chilipaprika erezetét távolítsuk el, ha nem akarunk nagyon csípős salsát készíteni, majd kockázzuk egészen apróra. A paradicsomokat kockázzuk fel nagyjából ½ cm-esre, ugyanezt tegyük az avokádóval is. Az avokádót locsoljuk meg a lime levével. Mindent halmozzunk egy nagy tálba, locsoljuk meg a hagymás ecettel, és forgassuk át.
Fotó: www.taste.com.au
Guacamole
Hozzávalók
- 2 puha avokádó
- 1 egész lime leve
- 2 közepes paradicsom héj nélkül, kimagozva, apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma
- fél lilahagyma apróra kockázva
- só, bors
Elkészítése
A puha avokádót félbevágjuk, a húsát villával összenyomjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, az aprított vagy reszelt lilahagymát és az aprított paradicsomot. Lehet bele tenni 1 evőkanál tejfölt is.
Fotó: cdmc.mkcsites.com
Sajt fondue
Hozzávalók
- 75 dkg vegyes sajt (comté, gruyére, gouda, füstölt sajt)
- 20 ml pálinka
- 2 dl fehérbor (száraz)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 kk étkezési keményítő
Elkészítése
A sajtokat lereszeljük. Egy vastag falú lábasban gyöngyözésig melegítjük a bort, és belereszeljük a fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a sajtot. A pálinkával elkeverjük a keményítőt, és ha a sajt már felolvadt és finoman bugyog, belekeverjük.
Még pár percig rotyogtatjuk, ha szükséges, frissen őrölt borssal ízesítjük. Áttöltjük a fondue készülékbe, és tetszés szerinti feltétekkel kínáljuk.
Fotó: s3.amazonaws.com
Csokoládé fondue
Hozzávalók
- 30 dkg csokoládé vegyesen (fekete- és tejcsokoládé)
- 2,5 dl tej
- 1 dl tejszín
- 5 dkg vaj
Elkészítése
A csokoládét kis darabokra tördeljük és egy lábosba tesszük, a tejet és a tejszínt ráöntjük és a vajat is belekockázzuk. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett sima krémmé főzzük. Áttöltjük a fondue készülékbe és tálaljuk a vendégeknek.
Fotó: oneclickrecipes.com
Receptek forrása: mindmegette.hu, nosalty.