Ételtcsakokosan

Mária Terézia a közértben

2015. március 10.
MariaTerezia_kozertben_1949_fortepan-1024x677

Tivoli szardellapaszta, Koestlin keksz, Mária Terézia Brandy, Zita Méz – vajon ki hallott ezekről a márkákról? E nevek valószínűleg nagyon keveseknek ismerősek már, de egy 1949-es fotó tanúsága szerint (forrás: fortepan.hu, Kovács Márton Ernő jóvoltából) akkoriban ezeket a termékeket vásárolhatta meg, aki betért a közértbe. Várjunk csak, közért? Hiszen 1995-től már közért (KÖZÉRT) sincs! A budapestiek közül talán még ma is sokan így hívják az élelmiszerboltot (eredetileg ez volt az 1948-ban alapított Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. rövidítése).

MariaTerezia_kozertben_1949_fortepan-1024x677

Ha egy kicsit tovább böngésszük a képet, és belegondolunk abba, hogy mindössze 4 évvel vagyunk a II. világháború után, rájöhetünk, hogy mekkora nagy kincs lehetett az árukészlet, amellyel az üzlet polcai fel vannak töltve. S nemcsak tartós szárazáru-féleségeket, hanem szalámit, húst, húsos oldalszalonnát is látunk…

Nem hasonlítjuk össze a mai élelmiszer-palettával a fényképen látható kínálatot,  de tudjuk, hogy nagyon sok változás történt azóta a termelés, a kereskedelem, a szabályozás és ellenőrzés területén egyaránt. Ha az élelmiszer-biztonság szempontjait vesszük alapul, sajnos több szabálytalanságot is felfedezhetünk a képen.

A szalámihoz például az eladó csupasz kézzel és nem pedig kesztyűben nyúl; a mérleg áruserpenyőjén nincsen csomagoló papír a húsféleségek alatt, a kiadópultra helyeztek két tálcát, melyeken csomagolatlan élelmiszereket helyeztek el. A tálcákra rakott élelmiszerekhez a vásárlók hozzáérhetnek, ráköhöghetnek, tüsszenthetnek, beszéd közben szennyezik. A két közért-es eladó nem visel sapkát, még az akkori szokásnak megfelelő csipkés hajleszorító szalag sincs az eladó hölgy hajában. – és Olvasónk itt már talán azt kiáltja nekünk, hogy elég a kukacoskodásból és szőrszálhasogatásból!

Az élelmiszerek helyes tárolása pedig csupán egyik – nagyon fontos – szelete annak, hogy az élelmiszerlánc biztonságát fenntartsuk, és az élelmiszerek, amelyeket nap mint nap megvásárolunk és elfogyasztunk, biztonságosak legyenek.  Az élelmiszerek otthoni tárolására természetesen nekünk, vásárlóknak is nagy gondot kell fordítanunk, hiszen felhasználóként mi is az élelmiszerlánc részei vagyunk. S valószínűleg senki nem akarja, hogy ő legyen a leggyengébb láncszem…!

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

10 dolog… amit a szilváról tudni kell

eteltcsakokosan

Rendelkezik tartósító hatással?…

eteltcsakokosan

Kávé- és teakészítés professzionálisan, az alapoktól – ahogy egy barista ajánlja

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató