Ételtcsakokosan

Áramszünet és az élelmiszer-biztonság

2018. június 1.

Áramszünet bármikor előfordulhat, okozhatja vihar, valamilyen műszaki probléma vagy a szolgáltató tervszerű karbantartása. Kiemelt figyelmet kell fordítani ilyenkor a hűtőszekrényre, fagyasztóládára, hiszen az áramszünet kezdetétől lassan, de biztosan elkezdenek felmelegedni.

hőmveszély
Meddig képes egy hűtőszekrény megtartani a megfelelő hőmérsékletet? Meddig tarthatjuk az ételeket a kikapcsolt hűtőben? Mi tegyünk, ha felmelegedett a hűtő? Mit tarthatunk meg, és mit kell kidobni? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban:

  • Figyeljünk a hűtő elhelyezésére, ne állítsuk fűtőtest, tűzhely, mosó- vagy mosogatógép mellé!
  • Érdemes feljegyezni az áramkimaradás kezdetét.
  • Áramszünet esetén a hűtőszekrény belseje a szigetelésétől és az ajtónyitogatás gyakoriságától függően kezd felmelegedni. Ezért nagyon fontos, hogy tartsuk zárva a hűtő és a fagyasztó ajtaját, ne nyitogassuk feleslegesen! Egy bezárt ajtajú, teljesen teli mélyhűtő közel 48 órán át tartja a kellő hőmérsékletet. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 24 órára csökken. A gép visszamelegedési ideje, azt az időtartamot jelzi, amíg a fagyasztóban tartott élelmiszerek tartják a megfelelő hőmérsékletet. Használjunk hőmérőt a hűtőszekrény belső hőmérsékletének ellenőrzésére. Az ételek felhasználása előtt ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha a belső tér nem haladja meg a kb. 5 °C-ot, akkor biztonságosan felhasználható minden, a fagyasztónál ez az érték –18 °C.
  • Ha a romlandó élelmiszerek 2 óránál tovább voltak 5 °C-nál magasabb hőmérsékleten, dobjuk ki őket!
  • Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de élelmiszer-biztonsági probléma előfordulásának az esélye minimális).
  • Ha felolvadt a fagyasztott élelmiszer, de még hideg, ne fagyasszuk le újra! Használjuk fel, amilyen hamar csak lehet!
  • Érdemes a fagyasztóban néhány jégakkut tartani az ilyen esetekre. Áramszünetkor helyezzünk el párat a hűtőszekrényben is!
  • Gondoljunk arra is, hogy a kórokozók elszaporodását nem mindig lehet az étel szagáról vagy külleméről felismerni. Egy élelmiszer fogyaszthatóságát ne kóstolással döntsük el! Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy valami még jó, inkább dobjuk ki!
  • Hosszabb áramkimaradás után érdemes ellenőrizni, hogy nem jegesedett-e le a hűtőszekrény. A jégréteg nem csak a csomagolt élelmiszereket károsíthatja, de rontja a gép hatásfokát és növeli a fogyasztást is.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Újra mézes reggeli az általános iskolákban

eteltcsakokosan

Édes díszek a fenyőfán

eteltcsakokosan

Tojás helyett

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató