Ételtcsakokosan

Áramszünet és az élelmiszer-biztonság

2018. június 1.

Áramszünet bármikor előfordulhat, okozhatja vihar, valamilyen műszaki probléma vagy a szolgáltató tervszerű karbantartása. Kiemelt figyelmet kell fordítani ilyenkor a hűtőszekrényre, fagyasztóládára, hiszen az áramszünet kezdetétől lassan, de biztosan elkezdenek felmelegedni.

hőmveszély
Meddig képes egy hűtőszekrény megtartani a megfelelő hőmérsékletet? Meddig tarthatjuk az ételeket a kikapcsolt hűtőben? Mi tegyünk, ha felmelegedett a hűtő? Mit tarthatunk meg, és mit kell kidobni? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban:

  • Figyeljünk a hűtő elhelyezésére, ne állítsuk fűtőtest, tűzhely, mosó- vagy mosogatógép mellé!
  • Érdemes feljegyezni az áramkimaradás kezdetét.
  • Áramszünet esetén a hűtőszekrény belseje a szigetelésétől és az ajtónyitogatás gyakoriságától függően kezd felmelegedni. Ezért nagyon fontos, hogy tartsuk zárva a hűtő és a fagyasztó ajtaját, ne nyitogassuk feleslegesen! Egy bezárt ajtajú, teljesen teli mélyhűtő közel 48 órán át tartja a kellő hőmérsékletet. Ha félig van a fagyasztó, akkor ez az idő 24 órára csökken. A gép visszamelegedési ideje, azt az időtartamot jelzi, amíg a fagyasztóban tartott élelmiszerek tartják a megfelelő hőmérsékletet. Használjunk hőmérőt a hűtőszekrény belső hőmérsékletének ellenőrzésére. Az ételek felhasználása előtt ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha a belső tér nem haladja meg a kb. 5 °C-ot, akkor biztonságosan felhasználható minden, a fagyasztónál ez az érték –18 °C.
  • Ha a romlandó élelmiszerek 2 óránál tovább voltak 5 °C-nál magasabb hőmérsékleten, dobjuk ki őket!
  • Azok a termékek, melyek még nem teljesen engedtek fel, visszafagyaszthatók (ilyenkor minőségromlás előfordulhat, de élelmiszer-biztonsági probléma előfordulásának az esélye minimális).
  • Ha felolvadt a fagyasztott élelmiszer, de még hideg, ne fagyasszuk le újra! Használjuk fel, amilyen hamar csak lehet!
  • Érdemes a fagyasztóban néhány jégakkut tartani az ilyen esetekre. Áramszünetkor helyezzünk el párat a hűtőszekrényben is!
  • Gondoljunk arra is, hogy a kórokozók elszaporodását nem mindig lehet az étel szagáról vagy külleméről felismerni. Egy élelmiszer fogyaszthatóságát ne kóstolással döntsük el! Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy valami még jó, inkább dobjuk ki!
  • Hosszabb áramkimaradás után érdemes ellenőrizni, hogy nem jegesedett-e le a hűtőszekrény. A jégréteg nem csak a csomagolt élelmiszereket károsíthatja, de rontja a gép hatásfokát és növeli a fogyasztást is.

 

Kapcsolódó tartalmak


Allergén az ételekben…

Hogyan kerülnek az ételbe? Milyen módszerekkel lehet kimutatni a jelenlétüket? Mely rendeletekkel szabályozzák a felhasználásukat?  
Tovább olvasom

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal…?

Vajon mi történhet azokkal a műanyag csomagolóanyagokkal, amelyeket a szállítás, illetve a tárolás során különböző hatások (UV-fény, mikrohullám, magas hőmérséklet) érnek? Kioldódhatnak belőlük az élelmiszerekbe olyan anyagok, amelyek ártalmasak az egészségre?
Tovább olvasom

Related posts

Hány napja tojt tojásról beszélhetünk?…

szucseva

Rántás vagy habarás?

eteltcsakokosan

Érték, ízlés, minőség

eteltcsakokosan

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad Tovább

Adatkezelési tájékoztató